Kultúra

Főpróbán is megnézhetik a Don Juant

Nyilvánossá teszik a július 18-ai Moliére-darab főpróbáját az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A Don Juan iránt akkora az érdeklődés, hogy a másik három játszási napra már alig lehet jegyet kapni.

Ha nyár, akkor Szeged, ha Szeged, akkor Szabadtéri Színpad, ha Szabadtéri Színpad, akkor sikerdarabok. Ez a tendencia évtizedek óta tart, legyen szó Elisabethről, Rómeó és Júliáról vagy épp Queen musicalről. De nem csak a Dóm téri színpadon lévő előadásokat imádja a közönség, mert az újszegedi játszóhely is mindig teltházas.

don juan szeged

Az idén megújult játszóhely első bemutatója a Don Juan lesz, ami különleges szereposztással érkezik: a címszerepet Jakab Tamás alakítja, aki Emir Kusturica legendás társulatának is vezető színésze volt. Sganarelle-t, a szolgáját Sorbán Csaba játssza – ez a leleményes karakter nemcsak a komédiának, hanem az irodalomtörténetnek is fontos alakja. Donna Elvirát, a csapodár főhős feleségét Csákányi Eszter alakítja, de Kulka János karaktere, a meggyilkolt Parancsnok is sorsfordító szerepet játszik a történetben, és különös gondolatokat ébreszthet Don Juan és a koldus, vagyis Zsótér Sándor találkozása.

O. Horváth Sári és Herczeg T. Tamás rendezők kreatívan használják ki a megújult játszóhely adottságait, és az egész előadás hangulatát csak fokozza majd Szirtes Edina Mókus zenéje is.

A Don Juan nyilvános, július 18-i főpróbájára szóló, egységesen 3000 forintos jegyeket személyesen a szegedi Reök-palotában lévő Fesztivál jegyirodában, valamint online lehet megváltani. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a főpróba nem minősül előadásnak, így rossz idő esetén nem tartanak esőnap. A főpróba után július 19-én, 20-án és 21-én kerül sor az előadásokra.