Szerelem

Ha fájdalmas a szex, és nem először

Ha már túl vagyunk a szüzesség elvesztésén, akkor a szexről, elsőként nem a fájdalom jut az eszünkbe. Ha mégis, akkor nem nehéz kitalálni, hogy valami gond lehet, és a szervezet ezt így jelzi.

Az első dolog, amire gondolni kell egy-egy fájdalmas szexuális aktus után, hogy milyen állapotban van a testünk és a lelkünk. A szex annyira összefügg az agyunkkal, hogy bizony erősen befolyásolják egymást. Így, ha egy stresszes, nehéz nap áll mögötted nagy a valószínűsége, hogy a szexet sem fogod élvezni. A stressz ugyanis megakadályozhatja a hüvely nedvesedését, és ennek hiányában a szex sem lesz kellemes.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

De komolyabb probléma is állhat a háttérben, ha valami gombás vagy egyéb fertőzést szedtél össze. Ehhez nem kell a partner, sajnos akár a munkahelyi wc-ben is összeszedheted, de kezeletlenül ne maradjon. Egyes esetekben pont a fájdalmas szex az első tünet, így figyelj oda, hogy ha baj van, a párod se fertőzd tovább.

És, ha már a betegségek, a háttérben endometriózis is állhat. Ennél a betegségnél a méhnyálkahártya szövetei más területeken is nőni kezdenek. Az egyik tünete a hüvelyben érzett fájdalom közösüléskor, amely gyakran az elviselhetetlenségig fokozódhat. Endometriózisban sajnos, itthon is egyre több nő szenved, de sokan még most sem tudják, hogy ezzel bizony orvoshoz kell fordulni.