Stílus

Papucsban munkába?

Évtizedek óta töretlenül hódít a flip-flop, más néven a vietnámi papucs. A nők nagy része már a nyári ruhatár nélkülözhetetlen kellékeként tekint a pántos cipőre. Van, aki a munkahelyén is viseli – stílusszakértők szerint ez felér egy szándékos karriergyilkossággal.

A flip-flop töretlen népszerűségnek örvend a fiatal korosztály és különösen a hölgyek körében, olyannyira, hogy sokan már munkába is ebben – az eredetileg egyébként strandviseletnek szánt – lábbeliben járnak. Stílusszakértők és orvosok szerint ez elég rossz ötlet.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kivetted a szabit?

A stílusszakértők arra intik a flip-flopot kedvelő hölgyeket, hogy pántos lábbelijeik árthatnak az előmenetelnek. Úgy vélik, hogy a papucsok viselőjük hangulatát fejezik ki – márpedig aki flip-flop-ot visel, az általában szabadságon van. Ez pedig, ha jól sejtjük, nem a legjobb üzenet a munkahelyen…

Az orvosok sem nagyon kampányolnak a vietnámi papucs mellett, ugyanis sarokproblémákat okoznak, különösen az egészen fiatal viselők körében. A papucsok vékony talpa ugyanis nem támasztja meg a talp boltozatát, és ez mindenféle egészségügyi probklémákat okozhat.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szegényebb országokban azért viselik, mert olcsó

A papucsféle nem mostanában tört be a piacra, úgy 70-80 évvel ezelőtt jelent meg az európai viseletben. Feltételezések szerint a hagyományos japán, vagy az Új-Zélandi fatalpú szandálból alakult ki. Az alapmodell a lapos talp és a lábujj közötti ipszilon alakú szíj – mint tudjuk. Már minden elképzelhető színben árusítják, vannak flitteresek, sőt van Swarowsky-kristállyal készült 140 dolláros (több mint 30 ezer forintos) darab is. Egyes darabok csillagászati árát elnézve mindig jusson eszedbe: a flip-flop a szegényebb országokban a legolcsóbb lábbeli forma…

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vietnami papucs egyébként nem csak a nők, hanem a férfiak körében is igen népszerű, inkább az ő köreikre jellemző egyébként a kifejezetten stílushorrornak minősülő zokni ÉS flip-flop kombináció.