Kultúra

Sokszínű örömzene a Kaposfesten

Augusztus 13-19. között jubilál a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei fesztivál, azaz a Kaposfest. Az idén tízéves, egyedülálló esemény művészeti vezetői egy cselló-, és egy hegedűművész lesz.

A 2010-ben startolt Kaposfest már indulásakor nagyon magasra tette a minőségi lécet, amelyből azóta sem engedett. Bolyki György fesztiváligazgató az első esemény után kijelentette, hogy jobb fesztivált nem tudnak szervezni, csak mást. Közben eltelt 10 év, és igazuk lett.

2015-ben a Kaposfesten Várdai István csellóművész fotó: MTI/Varga György

2015-ben a Kaposfesten Várdai István csellóművész fotó: MTI/Varga György

Idén Várdai István cselló-, és Baráti Kristóf hegedűművészek gondoskodnak arról, hogy a Kaposfest most is feledhetetlen kulturális élmény legyen. A fellépők között több mint 30 szólista, így Alekszej Vologyin, Julien Quentin, Lars Anders Tomter, Juan Pablo Joffre, Mirijam Schröder és Camille Thomas vagy éppen a Liszt Ferenc Kamarazenekar is megtalálhatók. A fesztivál központi helyszíne továbbra is a Szivárvány Kultúrpalota, de mellette több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők klasszikus zenei koncertekkel. A komolyzene mellett a kiegészítő programok is hangsúlyos szerepet játszanak majd: Segal Viktor fesztiválséf újra Kaposfest menüt készít, Tóth Sándor díjnyertes barista kávét kóstoltat, de Kassai Lajos lovasíjász vendégül látja a művészeket és a közönséget is.

A 14 koncert során több mint 30 szólista játékát hallhatja a közönség a legkülönfélébb kamarazenei formációkban – duók, triók, kvartettek, kvintettek, sextett, oktett. Ezek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép, elsősorban versenyművek kísérőzenekaraként lesz hallható. Ráadásképp elhangzik egy 23 vonósra írt kamarazenei mű is. De a Kamara Akadémia Egyesület fiatal tehetségei sem maradnak ki a fellépők közül.

A Kaposfest egyik helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota Fotó: MTI/Varga György

A Kaposfest egyik helyszíne a Szivárvány Kultúrpalota Fotó: MTI/Varga György

A korábbi évekhez hasonlóan a Kaposfest közönségének a klasszikus zenei koncertek mellett egyéb magas minőségű kiegészítő programokat ajánlanak a szervezők. Például a könnyűzene is képviselteti magát: 2019 egyik legnagyobb popzenei szenzációja a diszkózene és a 70-es évek koronázatlan zenekarának, a Boney M feat Sheyla Bonnick fellépésére is sor kerül Kaposvár főterén.