Gyereknevelés

Ne hagyd az autóban!

Idén is segíthetsz egy matricával, hogy senki se hagyja a hőségben gyermekét és házi kedvencét a járművében.

Sajnos hiába hangsúlyozzák a médiumok, mégis minden évre jut legalább egy halálos áldozat a kánikulában autóban felejtett gyermek és/vagy kutya esetében. Ezért is folytatja ebben az évben is a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal a Ne hagyj az autóban! elnevezésű matricakampányát.

A meglepően esős és hűvös tavasz után hirtelen köszöntött be a nyár és a meleg idővel mindig élre tör ez a probléma is. A hivatal várja azon üzletek, áruházláncok, de akár a te jelentkezését is, ha egy figyelemfelhívó matricát egy jól látható helyre kihelyeznél, ezzel emlékeztetve autós társaidat a veszély megelőzésére.

Fotó: NÉBIH

Fotó: NÉBIH

A matrica kihelyezése mellett fontos, hogy te is körültekintően járj el, és autósként változtass a megszokott rutinon, hiszen a 30°C-os melegben, tűző napon parkolva már 10 perc is elegendő ahhoz, hogy az autó szűk, zárt belsejében 70°C fokosra forrósodjon a levegő. Ilyen magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat rövid időn belül súlyos egészségkárosodást szenvedhet. Ezért még véletlenül se hagyd a gépjárművedben a gyermeked vagy a házi kedvencedet. A matrica igénylésről a NÉBIH weblapján találsz információkat.