Stílus

Segít, hogy ne kapj hőgutát – és még jól is néz ki

Anyáink, nagyanyáink a kalapot – mint mindennapos viseletet – előnyben részesítették. És milyen jól tették! Túl azon, hogy egy jól megválasztott kalapforma nagyon elegáns és csinos tud lenni, bizony a funkciója is megvan. Nem, nem csak az, hogy egyszerű eltakarni vele a borzas hajkoronát...

Nyakunkon az újabb hőhullám, és az újabb indok arra, hogy miért viseljünk kalapot. A karimás – vagy karimátlan – fejfedő bizony jól jön az erős napsütésben, segít megelőzni, hogy felforrjon az agyvizünk. A hosszadalmas és direkt napsütésben való tartózkodás ártalmaitól persze nincs az a kalap, ami megvéd, de észszerű időn belül védi az arot, a fejtetőt nem csak az UV-sugárzástól, de a közvetlen hőhatástól is (ami egyébként a hasjzálaidnak sem tesz jót).

Lássuk, milyen fejfedő a módi a hőségben!

1. Turbán. A 30-as években volt nagy divat, de ma is jól jön a fejre illeszkedő textilkupak. Ha vízben viseled, a válladat nem fogja megóvni a leégétől, de a fejtetődet megfelelően árnyékolja.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2. Kendő. Sokfelé kaphatók a többféleképpen variálható, cső formájú kendők, nagy választékban – és viselési útmutatóval ellátva –, UV-szűrős változatban is. Elsősorban sportoláshoz illik, de mert hőségben ez a műfaj eleve nem túl életszerű, viseld bátran, bárhol. A válladat, az arcodat ez sem fogja megvédeni a káros sugaraktól, de a hőguta elkerülésében segíthet. Egyszerű textilkendőt is használhatsz, de a fejed tetejét ne hagyd szabadon!

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

3. Cowboykalap. A Dallas óta tudjuk, hogy nem csak férfiak hordhatják, sőt! Előre formált fazonja, merev anyaga és pereme megfelelően véd a nap káros hatásától, ha megfelelő minőségűt választasz, megfőni sem fogsz benne.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

4. Textilkalap. Könnyű, szellős, és egyben véd is attól, amitől kell. A karimamérettől függően jól elbújhatsz alatta – és még a mosógépbe is bedobhatod, ha szükséges.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

5. Az igazi nyári klasszikus: szalmakalap. Minél nagyobb a karimája, annál látványosabb és nőiesebb, egy sállal körbekötve, esetleg az állad alatt megkötve igazán egyedivé varázsolhatod. Szinte bármihez viselhető. Érdemes a szalmautánzatú műanyagokat kerülni, mert azok rosszul szellőznek, többet árthatnak, mint használnak. Légy dáma, viseld a vízparton, vagy akár városnézés közben. Arra vigyázz, hogy ne kapjon bele a szél, mert elrepít, mint Mary Poppins-t az esernyője.

Fotó: iStock.com/ g-stockstudio

Fotó: iStock.com/ g-stockstudio