Konyha

Edény méretű kiskemence Afrikából

Hiába a modern konyhatechnológia, az új fejlesztések, vannak régi dolgok, melyek verhetetlenek, ilyen tajine is.

Aki szeret főzni, annak általában megvannak a kedvenc konyhai eszközei, legyen szó késekről, tálakról, edényekről. Számos modern dolgot kínál az állandóan fejlődő konyhatechnológia, melyeket előszeretettel alkalmazunk és sokszor olyan gyorsan a hétköznapjaink részei lesznek, hogy nem is értjük, hogy eddig hogyan boldogultunk nélkülük. Azonban ugyanennyi olyan ősi megoldás, eszköz is létezik, mely évszázadok, évezredek óta bizonyítja, hogy időtálló.

Egy kemencében sült étel mindig finomabb, mint sütőben sült párja, egy bográcsban készített gulyással nem vetekedhet egy főzőlapon készült. De nem csak nekünk, magyaroknak vannak ilyen autentikus eszközeink, ismerd meg a tajine-t, ami egy észak-afrikai, marokkói eszköz.

Gondos Vilmosné hagyományőrző kemencés lángost süt a Nógrád megyei Hollókőn 2009-ben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Gondos Vilmosné hagyományőrző kemencés lángost süt a Nógrád megyei Hollókőn 2009-ben. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Ha ismerős lenne tajine (ejtsd: tazsin) szó egy-egy afrikai nyaralásról, nem véletlen, hiszen nem csak az edényt, de az abban készült ételt is így nevezik. Ez többszörösen különleges, ugyanis a benne készülő ételek nem főnek, de nem is sülnek, inkább párolódnak. Tulajdonképpen ez egy ősi pároló és tudjuk jól, hogy a párolt ételek a legegészségesebbek, mivel a párolásnál marad meg a legjobban a zöldségek vitamintartalma, illetve megmarad az egyéb alapanyagok íze, valamint aromája.

Tajine edény és a benne készült finomság. Fotó: www.shutterstock.com

Tajine edény és a benne készült finomság. Fotó: www.shutterstock.com

Lényegében csak a fantáziád szab határt annak, hogy mit teszel a tajinbe, halat, húst, zöldségeket vagy gyümölcsöt. Általában a húsokat pácolják, mielőtt a marokkói edénybe kerülnek, ezért neked is ezt javasoljuk, majd a húshoz párosíthatsz például szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.