Siker

Meg tudnál menteni egy életet, vagy csak állnál bénán?

Az életben legalább egyszer mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy szükség van a cselekvőképességére.

Olyan két hete láttam egy videót, ami nagyon elgondolkodtatott. Egy ember majdnem meghalt, úgy, hogy egy csomóan voltak körülötte, akik nem segítettek neki. (A videó jobb felső sarkában ülő férfiről van szó, az asztalnál.) Szerencsére abban az étteremben, ahol ez zajlott, a tulajdonos tudta mit kell tenni, és egyetlen pillanat alatt elhárította az életveszélyt. Akkor szerettem volna először írni erről.

Tegnapi történet, hogy egy Hajdú-Bihar megyei iskolában a pedagógusok továbbképzésre gyülekeztek. Az előadás már megkezdődött, amikor az egyik tanár rosszul lett. A többiek azonnal hívták a mentőket. Míg a mentésirányítóval beszéltek telefonon, a kollégájuk légzése leállt, keringése összeomlott.

A mentősök diszpécsere telefonon mondta a teendőket, amiket a tanárok a helyszínen követtek, miközben a mentők elindultak a helyszínre. Ez az együttműködés sikeres volt, mert amikor a mentőorvos az iskolába ért, a beteg még életben volt, és nem sokkal később egy mentőhelikopter vitte kórházba.

Mindez elgondolkodtatott, hogy ha én vagyok a helyszínen, vajon képes lettem volna-e segíteni. Nem csak tanultam életmentést, de még vizsgáztam is belőle. Egy drága próbababán, amelyen a mentősök is gyakorolnak. Mégis…

01_shutterstock_283429856_resize
Igen, láttam mostanában pár tévéfilmben is, hogyan csinálják, de ha megkérdeznéd, hány nyomás után kell belefújni a beteg tüdőjébe, akkor csak dadognék, az adott helyzetben meg nyilván pánikolnék.

(Egy szó se essék most a defibrillátor használatáról, ami egyre több nyilvános helyen van: szerencsére, feltüntették rajtuk a készülék helyes használatát.)

Szóval, fel kellett frissítenem a tanultakat. Leültem a gép elé, és megnéztem pár rövid videót az újraélesztésről, mesterséges lélegeztetésről.

Sose tudhatod, mikor lesz rá szükséged. De az életben legalább egyszer mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy szükség van a cselekvőképességére.

Tudnál segíteni, vagy csak állnál ott bénán?

Ha őszintén az a válaszod, hogy nem tudod mit kell tenni – vagy már elfelejtetted –, szánj rá öt percet, hogy megszerezd az alapismereteket.

Valaki nagyon hálás lesz érte.