Közélet

Felcsillant valami Palócföldön

Ma, önerőből, amikor egy gombfelvarráshoz is pályázatot írnak ki, és EU-s támogatásra várnak.

Ahhoz, hogy értékelhesd a nógrádi Hugyagból érkező jó híreket, tudnod kell néhány fontos tényt, KSH-adatot a megye kivételes elesettségéről.

  • Nógrád megyében nincs folyamatosan működő egyetemi vagy főiskolai kihelyezett tagozat,
  • itt a legalacsonyabb a felsőfokú végzettségűek aránya a lakosságban,
  • egy bolgár régióval holtversenyben az Európai Unió legszegényebb térsége,
  • az egy főre jutó termelési érték az országos átlag felét sem éri el.
  • már Szabolcs-Szatmár-Beregtől is leszakadt, és egyértelműen Magyarország legelmaradottabb vidéke,
  • a csecsemőhalandóság az országos átlag kétszerese.

Lehetne még sorolni (munkanélküliség, lakásárak, elvándorlás), de minek, nekem Nógrád már ebben az életben az egyik legkedvesebb és legotthonosabb magyar táj marad, mindig felkapom a fejem, ha hírek érkeznek róla.

Salgótarján, 2019. május 23. Dupla szivárvány a salgói vár felett Salgótarján közelében 2019. május 23-án. MTI/Komka Péter

Salgótarján, 2019. május 23.
Dupla szivárvány a salgói vár felett Salgótarján közelében 2019. május 23-án.
MTI/Komka Péter

Hátha, még jó hírek. És most az érkezett.
A hír egyszerű, a határi melletti Hugyagon napelemparkot avattak. A 840 fős falu 1 750 családnak való áramot termel – tehát üzlet van a létesítményben. A falu melletti földek – ahol a napelemek állnak – soha nem teremtek jól, legfeljebb csak a tök termett meg rajtuk.

Hugyag, 2019. június 20. A 2,9 megawatt teljesítményű új napelempark Hugyagon 2019. június 20-án. Az 1,2 milliárd forint értékű, kizárólag piaci forrásokból finanszírozott beruházás által termelt áram évente 1750 család energiafogyasztását biztosítja. MTI/Komka Péter

Hugyag, 2019. június 20.
A 2,9 megawatt teljesítményű új napelempark Hugyagon 2019. június 20-án. Az 1,2 milliárd forint értékű, kizárólag piaci forrásokból finanszírozott beruházás által termelt áram évente 1750 család energiafogyasztását biztosítja.
MTI/Komka Péter

A hír különlegessége, hogy Hugyag ezt a beruházást piaci alapon, önerőből hozta össze.

Hugyag, 2019. június 20. Kovács László, a kivitelező Pearl Enterprises Kft. ügyvezetõje, Borda Attila polgármester, Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Pócs István, a Pannon Green Power Kft. üzletfejlesztési igazgatója és Gergely Felícián, a Pannon Green Power Kft. operatív igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a 2,9 megawatt teljesítményű napelempark átadásán Hugyagon 2019. június 20-án. Az 1,2 milliárd forint értékű, kizárólag piaci forrásokból finanszírozott beruházás által termelt áram évente 1750 család energiafogyasztását biztosítja. MTI/Komka Péter

Hugyag, 2019. június 20.
Kovács László, a kivitelezõ Pearl Enterprises Kft. ügyvezetője, Borda Attila polgármester, Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, Pócs István, a Pannon Green Power Kft. üzletfejlesztési igazgatója és Gergely Felícián, a Pannon Green Power Kft. operatív igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a 2,9 megawatt teljesítményű napelempark átadásán Hugyagon 2019. június 20-án. Az 1,2 milliárd forint értékű, kizárólag piaci forrásokból finanszírozott beruházás által termelt áram évente 1750 család energiafogyasztását biztosítja.
MTI/Komka Péter

A falu polgármesteréről, Borda Attiláról a régebbi híradásokból az a kép rajzolódik ki, hogy meglehetősen kezdeményező, cselekvő típus. Abban az évben, 2017-ben, amikor letették a napelempark alapkövét, községi könyvtárat és varrodát is avattak, mert nem csak kenyérrel él az ember. Az események tiszteletére kisebb koncert is volt.