Életmód

Zumbázó orvosok látványa fogadta a Bethesdába érkezőket

158 kiló 3 hónap alatt; 16 csapatban 80 egészségügyi dolgozó, aki változtatni akart; heti négy délután ingyenes sportlehetőség a kórház falain belül, ingyenes edzéstervezés, több száz lefutott kilométer – ez a mérlege a Bethesda Gyermekkórház életmódváltó versenyének, ami a múlt héten ért véget közös súlyméréssel és egy fergeteges családi sportnappal.

Zumbázó orvosok, SMR-hengert próbálgató ápolók, pingpongversenyen erejüket összemérő terapeuták, kórházi dolgozók és családjaik: ez a nem mindennapi kép fogadta múlt szombaton a Bethesdába érkezőket. Véget ért egy időszak, a kórházi életmódváltó verseny, amelynek során mintegy 80-an ötfős csapatokban versengtek a kilók ellen, ill. önmagukkal, hogy a hétköznapok rutinjába minél több mozgást vigyenek.

A kórházi sportnapot neves sportolók tették igazi ünneppé, így például Szécsi Zoltán háromszoros olimpikon vízilabdázó, aki kiemelte, hogy ő maga is életmódváltásban van, neki is tudatosan kell ügyelnie az aktív versenyévek után arra, hogy a megfelelő fizikai aktivitás megmaradjon. Mert ha nincs aktivitás, a test nagyon hamar leépül.

A mentorok. Fotó: Bethesda Gyermekkórház

A mentorok. Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Maráz Zsuzsanna, Spartathlon győztes ultrafutónő 30 éven át dolgozott az egészségügyben, így az ő szájából mindenki elfogadta a motiváló mondatokat: „Nagyon nehéz azt mondani egy nővérnek 12 órás műszak után, hogy menjen el kocogni fél órát, de valahol le kell adni a stresszt, és ennek kevés jobb módja van. És akik rendszeresen végeznek állóképességi sportokat, azok a mentális egészségüket is tovább őrzik. Így csak azt tudom mondani, hogy sportolni muszáj.”

Az kórházi életmódváltó verseny sikerét nemcsak a leadott kilók jelentik, hanem az az újfajta szemléletmód, hogy az egészségünkért lehet és jó érzés tenni, mert az aktivitás több energiát ad a hétköznapokban. Az már csak hab a tortán, ha mindezt ingyenesen, egy kórház nyújtja a dolgozóinak, helyben, munkaidő után.

Az egészségügyben dolgozók sokszor rendkívüli körülmények között, erős napi megterheléssel, állandó stressz mellett töltik mindennapjaikat. A munkabeosztás, az anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy tudatos életmódváltással figyeljenek az egészségügyi dolgozók önmagukra, testi-lelki egészségüket tudatosan formálva. A kórház saját költségén három hónapra lehetővé tette, hogy heti kétszer ingyenes alakformáló tornát, kétszer pedig zumba órát látogathassanak a dolgozók. Azonos árú fitt menüt vezettek be az étkezdében, ami nagy népszerűségnek örvend.

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

A kórház dolgozói számára futóedző készített edzéstervet, az április Vivicittá futóversenyen 30 dolgozó vett részt, ingyenesen, a kórház által finanszírozott nevezéssel. A lelki egészséget megerősítésére stresszkezelő tréninget szerveztek, nagy sikerrel. Az életmódváltó kollégákat zárt Facebook-soport segíti a továbbiakban is, receptekkel, dietetikus által összeállított étrenddel, tanácsokkal, motivációs üzenetekkel.

Az igazi próba most következik: beépül-e mindaz, ami három hónapon keresztül az életmód részévé vált. Be kell épülnie, mert egészség nélkül nem lehet gyógyítani.