Siker

Tömeggyilkos vagyok

Tizennégy év alatt a vidéki sündisznók fele elpusztult – ebben az autósoknak is nagy szerepe volt.

Életem egyik legnyomasztóbb emléke az az őszi éjszaka, amikor Balatonszepezd felől érkezve fordultunk be a Zánka előtti utolsó kanyarba, és az út fényesen, kocsonyásan felvillant előttünk…

Persze ösztönösen a fékbe tapostam, de erre nagy körben kiperdültünk, még nagyobb pusztítást végezve, mint ha egy másodpercre, becsukott szemmel, küzdve az iszonyattal tovább mentünk volna egyenesen. Végül is ez történt, egyenesbe hozva a kocsit, jeges rémületben két másodperc alatt átgázoltunk a sokezer nyálkás testű békán.

Hont, 2016. február 24. Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentõ szabadon engedi a 2-es számú fõút mellett gyûjtött pettyes gõtéket Hont közelében 2016. február 23-án. MTI Fotó: Komka Péter

Hont, 2016. február 24.
Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentõ szabadon engedi a 2-es számú fõút mellett gyûjtött pettyes gõtéket Hont közelében 2016. február 23-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Nem tudom, hányat ütöttem el közülük. Nyilván sokat. Nem mertem megállni, nem mertem a tükörbe se nézni. (Talán nem is láttam volna semmit a fekete úton.) Fogalmam sem volt, hogy azon a hidegre fordult sötét estén hagyják el a vizet, és keresnek maguknak helyet télre.

Hont, 2017. március 12.  Önkéntes békamentõk békákat keresnek a 2-es számú fõút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. Minden tavasszal a föld alatti telelõhelyükrõl elõbújó békák nagy csapatokban indultak szaporodóhelyükre, az Ipoly ártere felé. Természetvédõk a békák vándorlási útvonalát keresztezõ nagy forgalmú fõút mentén terelõrendszert készítettek, hogy megóvják a kétéltûeket. MTI Fotó: Komka Péter

Önkéntes békamentők békákat keresnek a 2-es számú fõút mellett, Hont közelében 2017. március 11-én. MTI Fotó: Komka Péter

Jó lett volna valami figyelmeztetés, valami jel, hogy itt békák vonulnak, hiszen semmibe nem került volna lassítani, figyelmesebben menni, pláne, hogy most már tudom, milyen rossz emlék azóta is az az este.

Lehet, hogy az angolok mostantól nem fognak úgy járni, mint én. Ha békára figyelmeztető táblájuk nincs is, sündisznós már van.

(Kép: YouTube)

(Kép: YouTube)

A tábla valójában arra hívja fel a vezető figyelmét, hogy innentől kisméretű emlősök tűnhetnek fel az úton. És lehet, hogy a süni valóban csinosabb, mint egy ürge, viszont kevésbé csábos, mint a nyest, de annak a farka nem férne a tábla háromszögébe… Talán ezért esett a választás a sünre.

Az ilyen kisállatokkal rengeteg közúti baleset történik Angliában, majdnem 15 ezer egy évben. A sünik különösen veszélyeztetettek, számuk vidéken a felére csökkent 2005 óta, és ebben az autósok is részesek. A város valamivel biztonságosabb számukra, de ott is egyharmaddal kevesebben élnek már.

00x_shutterstock_785245462_resize

Az új táblákat Anglia-szerte az önkormányzatok és a természetvédők helyezik ki együttesen. A táblákat üdvözölték a motoros- és autós klubok is.

Szeretnék valami hasonlót Magyarországon is. A békák éppen most vonulnak vissza ezrével a tavakba, és igen, a sünök is nagy mozgásban vannak. Valahogy így képzelem el a táblát:

(Kép: Ella)

(Kép: Ella)

(…és lemondok a jogdíjról.)

Bár, most nálunk nem a sünökről beszél az egész utca, hanem a rókákról. Hármat is láttak együtt a házaink között a héten. Csak megjegyzem, két kilométerre sem lakunk az Erzsébet-hídtól, Budán. De, hogy ez egy itt egy igaz vadon, arról már beszámoltam neked.