Konyha

Ételek a kánikulában

Bizony egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel a hőségben, néhány tippel szolgálunk, hogy jobban elviseld a nyári meleget.

Nyáron a meleg hatására kevésbé vagyunk éhesek, ám nem mindegy ilyenkor sem, hogy mit is fogyasztasz, hiszen az ételek nagyban hozzájárulhatnak a hőségérzetünkhöz. Ilyenkor mindenképpen kerüld a nehéz ételeket, mert ezek emésztéséhez jóval nagyobb energiát kell a szervezetednek bevetnie, ez pedig plusz izzadáshoz, verejtékezéshez vezet. Lényegében ez olyan, mintha a 30°C fok feletti hőmérsékletben magadra vennél egy hosszú ujjú felsőt.

Az alkohol sem igazán szerencsés nyáron, különösen a pezsgőt ajánlatos kerülnöd. Egy hideg, alacsony alkoholtartalmú gyümölcsös sör sokkal célravezetőbb, ha már mindenképpen alkoholra vágysz.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A leginkább akkor kedvezel a szervezetednek, ha folyadék alapú ételt fogyasztasz, azaz levest eszel. A nyári folyadékbevitelről naponta figyelmeztetnek bennünket és nem véletlenül. Egy finom leves többet ér számos fogásnál a kánikulában, mint egy hideg cukrozott üdítő és hasonlók. Egy remek gyümölcs- vagy zöldségleves kifejezetten élénkítő hatású lehet, akkor jársz igazán jól, ha húsmentes. Ha nagyon szenvedsz a hőség miatt, akkor bizony egy meleg levest kell elfogyasztanod. Hidd el, tényleg jótékony lesz a hatása. Amíg fogyasztod, meleged lesz, ám utána szépen beáll egy kellemes hőmérsékletre a szervezeted és sokkal jobban fogod érezni magad.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com