Konyha

Magyarok a kávétörténelemben

Bizony a mi nemzetünk szülöttei mindenhol ott vannak, például az automata kávégép ősét is egy egykori honfitársunknak köszönhetjük.

Szent Györgyi Albertet és a C-vitaminnal kapcsolatos munkáját nem igen kell bemutatnunk, ahogy általában tudjuk, hogy a golyóstól Bíró László találmánya és hosszan folytathatnák a sort azokkal a zseniális magyarokkal, akik az ötleteikkel forradalmian újat alkottak és mely eszközök mindennapi életünk részeivé váltak.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Illy Ferenc neve kevésbé ismert, pedig a Temesváron született magyar újításaival, szinte naponta találkozunk, ugyanis ő szabadalmaztatta a világ első automata eszpresszó kávégépét. Erdélyből az I. világháború kapcsán jutott el Olaszországba, ahol aztán le is telepedett és családot alapított. Egy kávé és kakaó kereskedelemmel foglalkozó cégnél dolgozott, ahol előbb kifejlesztette a világ első vákuumcsomagolását, melynek köszönhetően a kávé íze és aromája jóval tovább megmaradt.

Később pedig 1933-ban létrehozta vállalatát, az Illy cafét, mely név ismerős lehet, ugyanis nem csak máig fennmaradt ez a cég, de hazánkban is találkozhatunk vele. Két évvel később bejegyeztette saját kávégépét, az Illeta-t, ami a világ első automata eszpresszó készítője volt. Tulajdonképpen ez a masina tekinthető mai modern presszógépek elődjének.
Amikor a reggeli kávédat kortyolod jusson eszedbe, hogy ez is olyan dolog, amit egy éles eszű, leleményes magyarnak köszönhetünk.