Kultúra

Kezdődik a Hey, June!

Június 17-én kezdődik a Müpa nyárindító fesztiválja, a Hey, June! Többek között a Žagarral, Boggieval, a 30Y-al és a Kistehén zenekarral igazi, könnyűzenei élménykavalkádban lehet részünk.

A Žagar törzsi ritmusokat és a keleti zenék meditatív szellemiséget megidéző koncertjével startol a Müpa nyárindító fesztiválja. A Zságer Balázs vezette zenekar hat év után új albummal jelentkezett, és ismét bebizonyítja, hogy bátran, megalkuvás nélkül járja az útját. A június 17-i koncert különleges hangulatának megteremtésében olyan neves művészek lesznek a zenekar segítségére, mint Barabás Lőrinc, Gozlán Fatima, IbroFall és Bakai Márton.

A Zagar koncertje nyitja a Hey, June! fesztivált

A Zagar koncertje nyitja a Hey, June! fesztivált

De a buli velük csak kezdődik, aztán a Mörkkel folytatódik. A németországi Elbjazz Festival és a Leverkusener Jazzstage után a Müpa Fesztivál Színházának színpadán is megmutatják magukat. Június 18-án a 2018 októberében megjelent EP, a The Death of Mörk, és az áprilisban megjelent The Resurrection of Mörk mellett néhány ritkán játszott, ám most újrahangszerelt, szinte titkos dal is elhangzik majd.

És hosszú szünet után idén jelentkezett új albummal a Kistehén zenekar is, melynek Bocsánat című korongja a hetedik a sorban. Annak ellenére pedig, hogy hűen követi az eddigi Kistehén-lemezeket, igazán egyikre sem hasonlít: önálló, szabad, kísérletező, műfajok határait feszegető mind zenében, mind szövegben. A zenekar Kollár-Klemencz László sajátos szövegeivel egy rendhagyó előadás keretein belül mutatkozik be június 19-én a Müpában.

A Kistehén meglepetéssel készül

A Kistehén meglepetéssel készül

Csemer Boglárka, vagyis Boggie nem titkolja, hogy a június 24-i Müpa koncerttel egy régi vágya teljesül, mert öt éve szeretne fellépni a Hey, June!-on. Ennek megfelelően gőzerővel és külön erre az alkalomra megálmodott látványvilággal készül.

Boogie nagy álma válik valóra Fotót: Trokán Nóra

Boogie nagy álma válik valóra Fotót: Trokán Nóra

A különlegességek sorához az 30Y koncertje is csatlakozik. Június 25-én egy különös, képzeletbeli restiben szólalnak majd meg az ikonikus dalok Beck Zoli összetéveszthetetlen hangján. A vasútállomáshoz természetesen kalauz is dukál: Mucsi Zoltán vállalta, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben moderátorként és narrátorként irányítsa az estét.