Otthon

A komposztálási kudarcok egyszerűen elkerülhetők

Az ember azt gondolná, hogy a komposztálásnál nincs egyszerűbb dolog. Egy jól elkerített helyén a kertnek, egy komposzt keretbe, vagy ládába beszórjuk a háztartásban, kertben keletkezett zöld hulladékot. És kész.

S valóban igaz, hogy ez a legegyszerűbb újrahasznosítási módszer. A komposztálás néha mégsem a terveink szerint alakul.

shutterstock_160161059

A komposzt készítéséhez egyformán szükség van nitrogénben gazdag zöld, és szénben gazdag barna anyagokra. A problémák jó része a túl sok vízből adódik. A konyhai és kerti hulladék zöme túl nedves, így levegőtlen és büdös komposztot eredményez. A megoldás ilyenkor az, ha összegyűrt papírokat, vagy kartondobozokat dobálunk a komposztba a zöld hulladék közé.

De a komposztáló akkor sem működik, ha túl száraz. Ennek az lehet az oka, hogy túl sok száraz gallyas anyagot tettünk bele. A gallyakat először fel kell aprítani. Amennyiben a komposztunkat száraznak látjuk, nyugodtan öntözzük meg.

shutterstock_696761266

Túl sok levelet sem tanácsos komposzt halmunkba dobni, mert túl sok bennük lignin ahhoz, hogy gyorsan lebomoljanak. A levelet érdemes külön komposzt halomban gyűjteni.

A komposztálással érdemes egy kicsit bajlódni, mert az így előállított anyag rendkívül értékes. Mulcsként használva elnyomja a gyomokat, száraz időben nedvesen tartja a földet. Miután beépült a talajba ( nem kell beleforgatni) javítja annak szerkezetét, és értékes tápanyagokkal látja el.