Siker

Már szedheted a levendulát Tihanyban

Június 14 - 23., XV. Levendula Hetek és Levendula Fesztivál Tihanyban.

Nem győzünk eleget írni a levenduláról, olyan kellemes és hasznos növény, olyan sokféleképp őrzi az egészségünk. De, hogyan kezdődött magyarországi története?

A tihanyi levendulást Bittera Gyulának köszönhetjük – Franciaországból hozott szaporítóanyagból ő ültette az első mezőket. Mindenki meglepődött, amikor az aratásnál kiderült, hogy a helyi levendula minősége nem csak eléri a provanszi eredetit, hanem illóanyag tartalmában veri azt.

Tihany,  MTI/Bodnár Boglárka

Tihany,
MTI/Bodnár Boglárka

A magyarázatot abban látták, hogy a Bakony megfogja a Tihanyra támadó fagyos szeleket, a Balaton pedig enyhe párába borítja a napfényes, vulkanikus talajra telepített, délre néző ültetvényeket. Ez így is van – nyáron a feltételek versengenek a dél-francia táj adottságaival. De azért mégiscsak Magyarországon vagyunk, a száraz, hosszú, hideg telek olykor keményen megritkították az ültetvényeket, arra ösztönözve Bitterát, hogy hidegtűrő fajtát kísérletezzen ki.

Tihany, 2018. június 15. Levendula harmat Tihanyban, a Levendula Hetek megnyitója napján, 2018. június 15-én. MTI Fotó: Varga György

Tihany, 2018. június 15.
Levendula harmat Tihanyban, a Levendula Hetek megnyitója napján, 2018. június 15-én.
MTI Fotó: Varga György

Mindent összevetve, a nagyüzemi termesztés sikeres volt, egyre újabb földeket béreltek az apátságtól, és még több ültetésre volt tervük, amikor beütött a háború.

A háború utáni időkben, majd a szocialista Magyarországon a mezőgazdaságot irányítóknak nagyobb gondja is volt, mint a tihanyi levendulaföldek. Az ültetvények pusztulásnak indultak. Csak a 80-as évek vége felé kezdtek megint törődni a magmaradt levendulával, új területet pedig csak a kilencvenes években csatoltak az ültetvényekhez.

Tihany. Virágzó levendulák a tihanyi bencés apátság épülete elõtt. Az apátságot a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapította I. András király 1055-ben Szent Ányos és Szûz Mária tiszteletére. Mai formáját az 1719-ben Wittwer Márton karmelita építész tervei szerint megkezdõdõ újjáépítés alatt nyerte el. A kéttornyú barokk templom 1754-re készült el. MTVA/Faludi Imre

Tihany. Virágzó levendulák a tihanyi bencés apátság épülete elõtt. Az apátságot a Tihanyi-félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén alapította I. András király 1055-ben Szent Ányos és Szûz Mária tiszteletére. Mai formáját az 1719-ben Wittwer Márton karmelita építész tervei szerint megkezdõdõ újjáépítés alatt nyerte el. A kéttornyú barokk templom 1754-re készült el.
MTVA/Faludi Imre

A 2000-es években indultak a Levendula Hetek, és lett Levendula Fesztivál – a hely híres és újra becses növényének tiszteletére.

A Szedd Magad mozgalom is sok-sok embert vonz ilyenkor Tihanyba.

Az idei évben ezek a keretek:

  • Időpont: 2019. június 14. – 2019. június 21.
  • Helyszín: Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó)
  • Ár: Kisebb aratótáska: 1500 Ft/db, nagyobb aratótáska: 2500 Ft/db (legalább egy táska megvétele kötelező, ez van belépő és egyéb díjak helyett, más költség nincs).
  • Találkozó időpontja: A napi készlet erejéig 9.00-19.00 óra
  • Találkozó helye: GPS: 46.919750, 17.864778
Tihany, 2019. június 14. Virágzó levendulamezõ Tihanyban a Levendula Hetek megnyitójának napján, 2019. június 14-én. MTI/Bodnár Boglárka

Tihany, 2019. június 14.
Virágzó levendulamezõ Tihanyban a Levendula Hetek megnyitójának napján, 2019. június 14-én.
MTI/Bodnár Boglárka

A Levendula Hetek és az azt követő Levendula Fesztivál kulturális programja olyan gazdag, annyi vonzó fellépő várható, hogy inkább megadjuk az esemény honlapjának elérését: kattintson ide, ha érdeklik a koncertek-rendezvények.

Tihany,  MTI/Bodnár Boglárka

Tihany,
MTI/Bodnár Boglárka