Otthon

Ültess diófát, megvéd a szúnyogoktól

Nyugodtan szeretnél a kertben reggelizni? Vagy szívesen pihennél az árnyékban a legforróbb kora délutáni órákban. De nem hagy nyugodni az a sok mindenféle repülő rovar?

A régiek tudták mi a teendő. S bár belátjuk, ez nem éppen gyors megoldás, mégis javasolnánk valamit.

shutterstock_1129820210 (1)

Ültess diófát. Ha régi fotókat nézegetsz, vagy megkérdezed vidéki rokonaidat, ha vannak, esetleg te magad vidéken élsz, s még beszélgethetsz nagyon bölcs, okos emberekkel el fogják mondani, hogy a diófa megvéd a legyektől, elűzi a szúnyogokat, a tetveket. A darazsak, méhek sem kedvelik. Ezért régen a kerti asztalt, kerti padot mindig diófák alá tették az emberek. Illetve baromfiudvarokba, istállók mellé ültették, hogy távol tartsa az állatok közelében mindig szapora vérszívókat.

De a diófa leveléből teát is készítettek, mert keserű és cserző anyagai, a benne található flavonoidok, illóolajak és C-vitamin tisztítják a vért. Teája gyomorproblémák esetén is jót tesz az emésztésnek. Sőt csökkenti a magas vérnyomást is. Egy marék diófa levelet 2 deci vízzel kell leforrázni, öt percig állni hagyni, majd leszűrni. Ezzel a főzettel gyulladt, táskás, bedagadt szemünket is érdemes borogatni.

shutterstock_722686948

Igaz a diófának nem csak haszna van. Tény, hogy alatta nem marad meg a fű, és az érzékenyebb növények, virágágyások sem. Ezért, ha azt szeretnénk, hogy diófánk csak hasznot hozzon, kárt ne tegyen, érdemes kertésszel megbeszélni az ültetés pontos helyét, és a többi növényünk elhelyezését is.