Egészség

Szenvedsz a melegtől? Nem csak te, a kutyád is

Sokan, az idősebbek közül esküsznek rá, hogy a múlt században, nem voltak ilyen meleg nyarak. Előfordult, hogy a hőmérő meghaladta a 30 fokot, de az a hőség soha nem tartott egy-két napnál tovább.

A meteorológusok azt állítják, hogy de, régen is voltak hosszabb kánikulai időszakok. A vitát nem tudjuk eldönteni, de az biztos, hogy ez a hét az extrém hőség jegyében telik. Miként az is biztos, hogy tiszti főorvos már szerdán elrendelte a legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedést. S ezt csak olyankor teszi, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

shutterstock_1152324746

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, védjék a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyják a gyermekeket, se a kutyusokat a parkoló autóban.

shutterstock_565682926

Mivel a kutyák nem tudnak izzadni, a párolgással képtelenek testüket hűteni. Lihegéssel az állat csak a nyelvén keresztül képes lehűlni, márpedig a nyelve nagyon kicsi terület a testéhez képest. A hőségben a sima, rövid szőrű kutyusoknak a legnehezebb, mert nem védi őket dús szőrzet. Ne feledd kutyusod is szenved, ha nem talál magának árnyékot, nincs lég ivóvize, vagy gazdája épp csak egy fél órára az autóban hagyja, amíg elintéz valamit. Tudnod kell, hogy az 50-60 °C- ra felmelegedett autóban, a meleget csupán 20-30 percig képesek elviselni. Éppen úgy hőgutát kaphatnak, mint az emberek.