Konyha

Mik is azok a növényi tejek?

Mióta egyre növekszik a laktózérzékenyek száma a magtejek, a szójatejek és gabonatejek sokak számára jelentenek alternatívát.

Gyermekkoromban nem is tudtam, hogy léteznek laktózérzékenyek, illetve semmilyen ételallergiáról nem volt tudomásom. Sajnos napjainkra sokat változott a helyzet, ám az élelmiszer készítők számos lehetőséget kínálnak a különféle étel allergiában és érzékenységben szenvedőknek. Az egyik ilyen csoportot segítik a növényi tejek, melyek közé soroljuk a magtejeket, a gabona tejeket és a szójatejet. Persze nem csak ők fogyasztanak ilyen italokat, például magam is előszeretettel készítek rizstejet, kókusztejet vagy éppen mandulatejet.

Magtejek és az alapjául szolgáló csonthéjasok és perjefélék. Fotó: www.shutterstock.com

Magtejek és az alapjául szolgáló csonthéjasok és perjefélék. Fotó: www.shutterstock.com

A növényi tejeknek elég borsos áruk van és ki tudja miért az állati tejekhez képest kisebb kiszerelésben árulják őket, ám érdemes saját magtejkészítő gépbe beruházni, mi is ezt tettük a feleségemmel és nem csak hasznosnak, de költségkímélő megoldásnak is bizonyult. A boltokban kínált 7 dl űrtartalmú magtej áráért az otthoni géppel 2 liternyi magtej készíthető és az tartósítószerektől is mentes, azonban maximum 2 napig tartható el. Fontos tudnod, hogy a növényi tejek íze nagyban eltér az ízes állati tejekétől, így azokat általában ízesítened kell, én erre nyírfacukrot és eritritet szoktam használni.
Cikksorozatunkban nem csak a növényi tejeket fogjuk bemutatni neked azok előnyeivel és hátrányaival, de mindegyikhez egy receptet is kapsz majd tőlünk.

Magtejek és az alapjául szolgáló csonthéjasok és perjefélék. Fotó: www.shutterstock.com

Magtejek és az alapjául szolgáló csonthéjasok és perjefélék. Fotó: www.shutterstock.com