Gyereknevelés

Vakációs balesetek

A statisztikák szerint a nyári szünetben történik a legtöbb olyan baleset, melynek az okozói, illetve elszenvedői gyerekek.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A nyári szünetet minden gyerek nagyon várja, hiszen ilyenkor közel két és fél hónapig nem igazán kell a tanulással, a iskolai kötelezettségekkel foglalkozniuk. Azonban a lelkesedés sokszor túl nagy, különösen a vakáció első heteiben, amikor lényegében kiszabadulnak az utcára, a parkokba, a terekre. Ez pedig gyakorta figyelmetlenséggel, felelőtlenségekkel is párosul, ami pedig balesetekhez vezet. Nem csak elszenvedői, de gyakran okozó is a gyermekek ezeknek a sajnálatos eseményeknek.

A vakációs balesetek egyik oka, hogy a forgalomban gépjárművel közlekedők nincsenek felkészülve arra, hogy egyszer csak megsokszorozódik a kerékpárosok, gördeszkások, rolleresek száma, illetve jóval több gyermek kerül a közlekedésbe gyalogosként is. A másik ok a fentebb említett hurráeffektus a szünet elején. Ez a két ok pedig bőven elég, és már be is következhet a baleset.

A kérdés, hogy mit tehetsz? Ha gyakorta közlekedsz gépjárművel, készülj fel rá, hogy kezdődik a szünidő és az átlagosnál nagyobb figyelmet fordíts a környezetedre vezetés közben. Ha emellett szülő, anyuka is vagy, igyekezz a gyermekeidet is felkészíteni, hogy sose legyenek óvatlanok, ne kockáztassanak és ne hagyják magukat rávenni semmilyen kockázatos manőverre, legyen szó kerékpárról, gördeszkáról vagy éppen rollerról.