Konyha

Nyári ételek – a török lecsó

Ismerd meg a menement, ami nagyon hasonlít a mi lecsónkra és az egyik legnépszerűbb reggeli étel Törökországban.

Ez az étel ugyanolyan közkedvelt Törökországban és a környező vidékeken, mint nálunk a lecsó. Azonban míg mi, magyarok a lecsót leginkább otthon készítjük és esszük, a Közel-Keleten ez klasszikus büféfogás, amit utcai kifőzdékben, piacokon, köztereken árulnak és fogyasztanak előszeretettel. Tápérteke magasabb és laktatóbb a lecsónál, ezért elsősorban reggelire és ebédre ajánljuk.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Török lecsó – Menemen

Hozzávalók (egy családi adaghoz)

1 darab pirospaprika (megmosva, apróra szeletelve)
2 gerezd fokhagyma (összezúzva) – 7 evőkanál natúr joghurt, a kettő összekeverve
3 fej vöröshagyma (meghámozva, megmosva, felszeletelve)
2 darab csilipaprika (kimagozva, felszeletelve)
3 evőkanál olívaolaj
5 dl paradicsom püré vagy nagyon apróra vágott paradicsom
5 tojás (lehetőleg házi)
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál cukor

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Egy jókora serpenyőben lassú tűzön kezdd el az olajon párolni a csilit, a hagymát és a pirospaprikát. Amikor már szépen megpuhultak a zöldségek, az az igazi, ha már felszívta a saját levét, a paradicsomot és cukrot is add hozzá és hagyd, hogy fedő alatt párolódjon az egész a saját levében. Alakíts ki a serpenyőben fészkeket és ezekbe üsd bele a tojásokat, továbbra is alacsony lángon tartasd főzőlapot és újra fedd le a serpenyőt addig, míg a tojások megkeményednek. Végezetül helyezz teáskanálnyi adagokat a menemenre a fokhagymás joghurtos öntetből és tálalhatod is az ételt.