Életmód

Ne azzal kezdd a nyaralást, hogy fennakadsz a vámon

Annak érdekében, hogy a külföldre tervezett nyaralásod tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni egy-két szabállyal. Sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható például, ha tisztában vagy azzal, mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt vagy gyógyszert vihetsz magaddal (és hozhatsz be), illetve milyen engedélyeket kell beszerezni ahhoz, ha házi kedvencedet is vinnéd nyaralni.

Az Európai Unió tagállamai között a nem kereskedelmi célú  – tehát a saját célra, ajándékba vásárolt – áru ki- és behozatala nincs korlátozva. Van azonban néhány olyan termékkör (gyógyszerek, védett állat- és növényfajok, vagy az ezekből készült áruk, alkohol és dohánytermékek) ami érthető módon korlátozáshoz, engedélyhez kötött. Ja, és házi kedvencedet sem elég csak betenni az utaztató alkalmatosságába…

Gyógyszerek: A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők csak a kezelőorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaik során, erről érdemes a háziorvostól igazolást kérni.

Kutya, macska és más háziállat: Házikedvenc az EU-n belül például kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra.

Fotó: iStock.com/kosziv

Fotó: iStock.com/kosziv

Élvezeti cikkek, üzemanyag: Az EU-n belül jövedéki terméket – alkohol, cigaretta, üzemanyag – magánszemélyként, nem gazdasági célra adómentesen lehet szállítani. Kereskedelmi mennyiségnek számít azonban már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő, szóval egy átlagos nyaraláshoz nyugodtan bespájzolhatsz mindenből. Szintén behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Készpénz: Erre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Műalkotások: Nem túl életszerű, de ha valakinek az a heppje, hogy értékes műalkotást vigyen a nyaralására, az ügyeljen arra, hogy az 50 évnél régebbi kulturális javak: például 50 ezer forintot meghaladó értékű festmények, más képzőművészeti alkotások, antik könyvek kivitele az országból csak engedéllyel lehetséges.

Elefántcsont, teknőspáncél stb.: Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, valamint a belőlük készült termékek – ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is – behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik ország tekintetében alapvetően tilos. Fontos kiemelni, hogy egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél, vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható!

További információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal oldalán találhatók, de kérdéseidre a NAV 1819-es Infóvonalán is választ kaphatsz.