Egészség

Fáj, szaggat, hasogat. Milyen fájdalomcsillapítót szedjek?

A fájdalom a szervezet fontos figyelmeztető jelzése baj esetén. Ennek kiváltó okát a fájdalomcsillapítók nem szüntetik meg – de a fájdalom elviselését megkönnyítik.

Fájdalomcsillapítóra néha mindenkinek szüksége lehet. Azonban állandó vagy tartós szedése veszélyekkel jár. Aki több mint öt éven keresztül havonta 15 tablettánál többet vesz be, vesekárosodással számolhat.

shutterstock_1039856758

Ezért, hacsak az orvos nem rendeli, fájdalomcsillapítót egy hétnél tovább ne szedjünk. De időnkénti és átgondolt szedése nem jár veszélyekkel. Kérdés persze, hogy melyik fájdalomcsillapítót részesítsük előnyben.

Nos, a gyógyszerészek szerint mindig csak egy hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szedjünk. Kivétel a kodein tartalmú szereket, melyeket rövid ideig a másként nem csillapítható fájdalmakra szedhetünk. A koffeinnel kombinált szerektől azonban jobb tartózkodnunk.

Hatékony viszonylag biztonságos fájdalomcsillapító az acetilszalicil-sav tartalmú Aspirin. Mivel már több, mint száz éve használják hatása és mellékhatásai jól ismertek.

Az acetilszalicil-savhoz hasonló hatóanyag a paracetamol, a gyomor pedig jobban elviseli, miközben fájdalmat csillapító hatása éppen olyan jó.

Tudni kell, hogy egyetlen forgalomban lévő kombinált szer sem előnyösebb az egykomponensű fájdalomcsillapítóknál, miközben mellékhatásaik számosabbak. Ezért szedésüket kerüljük el, ha lehet.