Siker

Már működik az első Mobilitási Pont

Itt bérelhetsz egy járművet, amivel a leggyorsabban juthatsz el a célodhoz. Vagy a leglátványosabb útvonalon.

Kicsit megkésve, de az eseményt nem feledve adjuk hírül, hogy a budai Szent Gellért téren már működik a főváros első Mobilitási Pontja, ahol a következő járműkölcsönzők képviseltetik magukat:

  • az elektromos autós MOL Limo és a GreenGo
  • az elektromos rolleres Lime
  • a kerékpáros MOL Bubi és a Donkey Republic.

Bár a közeli szállodáról azt gondolnánk, a szolgáltatás elsősorban a vendégek igényeit óhajtja kielégíteni, a szándék éppen az ellenkező – a fővárosiak közlekedését segítenék a bérelhető járművekkel, ebben a szakaszban a Margit-híd és a Szabadság-híd közötti célok gyors elérését a környezetkímélő megoldásokkal. A vendégkör kialakításában leginkább a fiatalokra alapoztak, akik az egyetemek között roboghatnak ezekkel a járművekkel.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes (j) beszédet mond az elsõ budapesti mobilitási pont megnyitóján a Szent Gellért téren. MTI/Szigetváry Zsolt

Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes (j) beszédet mond az elsõ budapesti mobilitási pont megnyitóján a Szent Gellért téren.
MTI/Szigetváry Zsolt

Mindez egy európai uniós program része, melynek neve a Városok az emberekért. A kísérletben Budapesten kívül Hamburg, Oxford, Isztambul és a görög Trikala vesznek részt.

Tóth Tamás, a Lime elektromos rollermegosztó magyarországi képviselõje, Igaz Eszter, a Donkey Republic közbringa kommunikációs és marketing koordinátora, Michaletzky Bálint, a GreenGo autómegosztó ügyvezetõje, Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes, Sáreczky Richárd, a MOL Limo autómegosztó ügyvezetõ  igazgazója és Nemesdy Ervin, a BKK Zrt. vezérigazgatója (b-j) az elsõ budapesti mobilitási pont megnyitóján a Szent Gellért téren . MTI/Szigetváry Zsolt

Tóth Tamás, a Lime elektromos rollermegosztó magyarországi képviselõje, Igaz Eszter, a Donkey Republic közbringa kommunikációs és marketing koordinátora, Michaletzky Bálint, a GreenGo autómegosztó ügyvezetõje, Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes, Sáreczky Richárd, a MOL Limo autómegosztó ügyvezetõ igazgazója és Nemesdy Ervin, a BKK Zrt. vezérigazgatója (b-j) az elsõ budapesti mobilitási pont megnyitóján a Szent Gellért téren .
MTI/Szigetváry Zsolt

A városban járva láthatjuk-érzékelhetjük a kölcsön járgányok sikerét. Egyetlen pillanat alatt Budapesten is ismerős lett a látvány, ahogy egy-egy fiatal pár boldogan suhan rollerjával a városon át. A megszokott Szabadság-hídi piknik hangulat idén a budai felső rakpartra is kiterjed majd, júliusban két hétvégére átszervezik a forgalmat a gyalogosok, rolleresek és bringások élvezeti szempontjai szerint. A program sajátos része, hogy a Lukács Fürdő előtt található Elvis Presley térről egy öt kilométeres, két óra alatt lebandukolható sétautat alakítanak ki. Az útvonal tíz teret érint, ahol QR kódos kérdések várják és ösztönzik a sétálókat az út végigjárására.
Szeretnénk bízni abban, hogy Budapest figyeli és tanul más városok hasonló kísérleteinek balsikereiből. Jó volna, ha sikerülne a közösségi járművek bérlőivel a minimális kulturáltságot betartatni, és nem dobálnák úgy szét a rollereket-bicikliket, hogy ezek használatát be kelljen tiltani.

Több amerikai város után most Párizs is elérkezett türelmének legvégső pontjához a széthajigált, Szajnába dobott rollerek miatt. Igaz, a városban tucatnyi kölcsönző társaság kínál rollereket, összesen mintegy húszezer darabot, s ez több mint bárhol a világon. Drákói (100 euró feletti) büntetések várhatók, ha a járdán rollereznek, ha túllépik a megengedett sebességet, és ha csak úgy eldöntik a rollert az út végén.