Konyha

Magyar sikerek a legrangosabb csokoládéversenyen

Kihirdették a világ legrangosabb csokoládé versenyének eredményeit, melyen több hazai manufaktúra is sikeresen szerepelt.

A csokoládé a legnépszerűbb édesség, amit nem csak magában szeretünk fogyasztani, de desszertjeinknél (csokoládétorta) is örömmel használjuk, sőt reggelinél (csokis müzli) és ki tudja még milyen étkezésnél és mennyiszer. Az egyre jobb minőségű csokoládékra hazánkban is növekszik az igény és sokan nem tudják, hogy a gasztronómiának ennek a szegmensében is mekkora fejlődés zajlott, zajlik le Magyarországon. Nem csak jó, de nemzetközi mércével is kiváló minőségű csokoládék készülnek a pannon földön. Ezt példázzák a világ legjelentősebb csokoládé mustráján, az Academy of Chocolate Awards elnevezésű versenyen a magyar manufaktúrák elismerései is.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Az egyik elismert hazai csokoládékészítő manufaktúra tulajdonosa, Szeleczky-Takács Viktóriával segített eligazodni nekünk az Academy of Chocolate Awards világában.

Mit érdemes erről a versenyről tudni?

– Sok csokoládé verseny van, szerintem ez a legjelentősebb. Az egész világról érkeznek ide nevezések. 600-700 manufaktúra több ezer termékkel képviselteti magát.

Milyen kategóriák vannak a versenyen?

– Számos kategória van például a Filled chocholate: ide tartoznak a bonbonok, a drazsék és a trüffel. Emellett létezik a „Bars” kategória, melyben a táblás csokoládék vannak sorolva az elkészítési módjuk szerint, például: Bean to bar és Tree to bar. Az elsőben (Bean to bar) olyanok nevezhetnek, akik maguk dolgozzák fel a kakaóbabot, az utóbbiban (Tree to bar) pedig olyanok, akiknek saját kakaóbabjuk, azaz ültetvényük van. Ezen felül a csokoládék csomagolását is értékelik.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Neked melyik a legfontosabb elismerés?

– Egyértelműen a Bean to bar és Tree to bar. Gondolj csak bele, hogy itt a csokoládé készítő az első lépéstől a csomagba kerülésig maga csinál, felügyel minden egyes folyamatot. Olyan ez, mint a sajtkészítő manufaktúráknál, ahol a sajtmester felel a fejéstől a sajt elkészülésének utolsó fázisáig mindenért. Számtalan buktató van benne, de pont ettől olyan izgalmas és érdekes.

Ezen a versenyen is jól szerepeltek a magyarok?

– Igen, és ez nagyon jó, mert azt bizonyítja, hogy egyre jobbak vagyunk és fel tudjuk venni a versenyt a nálunk sokkal nagyobb múltú csokoládékészítő nemzetek képviselőivel is.
A díjazottak részesülnek valamilyen javadalmazásban?

– Nem, itt mindenki fizet a nevezésért és az elismerést kapja, illetve ha helyezést ér el, akkor a verseny logója felkerülhet a termékére, ezt pedig a világ minden táján egyet jelent a magas minőséggel. Akinek ez a jelzés ott van a csokoládéján, arról a vásárló tudni fogja, hogy mindig a legjobbra törekszik, hasonlóan Micelin csillaghoz.