Egyéb

Kiemelték a Hableányt a Dunából

A két héttel ezelőtti dunai tragédia fontos fordulópontjához érkezett. Sikerült végre kiemelni a folyóból a Hableányt, s vele együtt négy áldozatot is...

A közel két hét megfeszített, emberfeletti előkészítő munka után sikerült a május 29-én elsüllyedt, mintegy 50 tonnás Hableány nevű turistahajót június 11-én kiemelnie a mentésen dolgozó szakembereknek. A hajót a Clark Ádám mozgódaruval előbb a Duna vízszintje felé emelték, majd kiszivattyúzták belőle a vizet és ezután szinte centiméterenként emelték egyre feljebb, végül az uszályra helyezték.

A kiemelés alatt 4 újabb áldozatot is a felszínre hoztak, vélhetően köztük van a Hableány kapitánya is. A rendőrségi beszámoló szerint a hajót most Csepelre viszik és ott folytatják rajta a rendőrségi szemlét, illetve megduplázzák a Duna fővárosi szakaszán azok létszámát, akik a még meg nem talált áldozatok után kutatnak. A kiemelés alatt az egyik mentési szakember a vízbe esett, de szinte azonnal kimentették és nem esett baja.

A Hableányon 35 személy volt, 33 dél-koreai turista, és a kétfős magyar személyzet. A balesetet összesen hét ember élte túl, 7 holtestet a baleset után megtaláltak, majd 13-at az elmúlt két hétben, ehhez adódik még az a 4 személy, akiket ma emeltek ki a roncsból. A kiemelési eseményt a világsajtó élőben közvetítette, hatalmas tömeg gyűlt össze a Margit hídon is.