Közélet

Beteheti-e a futár a megrendelt ételt a hűtődbe, ha nem vagy otthon?

Egyre több céget engednek be az amerikaiak otthonaikba, akkor is, ha távol vannak.

Nem nehéz elképzelni, mikor jönne jól, ha valami rendelést a futár egyenesen a hűtőbe tenne, miközben én még/már másutt vagyok. Nálunk jelenleg elég sokat kell várakozni bármi megrendelt dologra, várni a szerelőkre, gázóraleolvasókra is így tovább, jó pár napot a lakáshoz láncolva egy évben.

00a_shutterstock_609058292_resize

Amerikában ez kezd másképp lenni, amiről most a legtöbbet beszélnek, az a Walmart áruházlánc újítása, hogy futárai nem csak kiviszik a megrendelt árukat, hanem – ha kell – akár a hűtőbe vagy garázsban is berakják, függetlenül attól, hogy az háziak éppen nincsenek otthon. Persze, ezt a megrendelőnek előzetesen meg kell engednie, sőt, valami módon fel kell rá készülnie is, majd ellenőriznie kell a kiszállítást, de, hogyan?

  • Az első lépés, hogy legyen ehhez a kiszállítási formához egy telefonos applikációnk, amivel nem csak rendelni tudunk, hanem majd látjuk és befolyásoljuk is a futár tevékenységét otthonunkban.
  • A második lépés, hogy legyen egy okos zárunk. Ez manapság teljesen elterjedt dolognak számít, már nem csak az Egyesült Államokban. Van egyszerű és olcsó, van nagyon fejlett és drága. Lényege, hogy az internetre van kötve, különféle kódokat adhatunk meg hozzá, arc- és/vagy ujjlenyomat felismerő képessége van, de még sorolhatnánk. Ha van ilyen zárunk, a futár kaphat egy egyetlen alkalommal felhasználható kódot a belépésre.
  • Az áruháznak – a telefonos alkalmazás kifejlesztésén kívül – „csak” annyi a dolga, hogy futárjait felszerelje egy testkamerával, amely minden tevékenységüket élőben közvetíti a központba és megrendelő telefonjára is, így a futárral kapcsolatban lévén megkérhetjük arra, hogy a tojást ne tegye a hús mellé, és azt is látnánk, ha kifelé menet leakasztana egy Leonardót az előszobából…

A telefon – okos zár – testkamera hármasával egyre több cég léphet be lakásunkba távollétünkben.

Azt mondhatod minderre, távol van ez tőlünk, de, valóban? Érdekes nézegetni a régi-régi amerikai lapok hirdetéseit, és visszaemlékezni, hogy az azokban látható termékek, szolgáltatások hány év alatt érkeztek meg hozzánk. Van, ami ott már létezett az 1930-as években, például a kemping mosogatógép („Nem ezért mész hétvégén a hegyekbe, hogy medvék között mosogass.”), ami még várat magára, de testkamerás kalauzunk már van a vonatokon. Okostelefonunk is van, okos zárat pedig könnyen felszerelhet bárki. A nagyobb bökkenő a nyitottság és a bizalom.