Életmód

Sok a tévhit az utasbiztosításokkal kapcsolatban

Jó tudni például, hogy nem nyújt teljes védelmet külföldi utak esetében az európai egészségbiztosítási kártya!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint az európai egészségbiztosítási kártya (vagyis: eek) az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, de  nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, a poggyászkár. Emellett a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújtja a bajba került utasnak.

unsplash.com/rawpixel

unsplash.com/rawpixel

Fontos tudni, hogy ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie. Ezeket a problémákat egy megfelelő utasbiztosítás segíthet áthidalni.

Biztosítás az utolsó pillanatban?

A Netrisk.hu portál azt közölte az MTI-vel, egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy az utasok az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. A biztosítás-közvetítő portál adatai szerint az ügyfelek 40-50 százaléka az utazás előtti napon, több mint 20 százalékuk pedig az elutazás napján köti meg a biztosítási szerződését. Az utazás napján megkötött utasbiztosítások kapcsán két dolgot érdemes figyelembe venni: egyrészt a díjfizetés ilyen esetekben már csak bankkártyás fizetéssel teljesíthető, másrészt a biztosítási fedezet értelemszerűen csupán az adott nap hátralévő részére vonatkozik. Emellett néhány biztosító azt is kiköti, hogy a náluk kötött aznapi utasbiztosítás esetén a szerződéskötés pillanatában még magyarországi területen kell tartózkodni.