Gyereknevelés

Ott vagyunk már?

Ötletek, hogy gyorsabban és szórakoztatóbban teljenek az autózások a nyaralóhelyre.

Gyermekkoromban gyakran utaztunk autóval nyaralni és magam is, mint a legtöbb gyermek elég nehezen viseltem a hosszú órákon át tartó zötykölődést, ezért édesanyámmal rendszeresen játszottunk valami jópofa játékot, míg édesapám vezetett. Így nem csak jobban telt az út, de remekül is éreztünk magunkat mondjuk egy Budapest-Bibione távon.
Ma már egy ilyen úton a gyerekek szinte az indulásnál előveszik a mobiljukat vagy a tabletet és megérkezésig pötyögnek, ám ez nem biztos, hogy jó nekik, persze a szülőnek könnyebb. Hidd el, hogy a közös játék nagy élmény a srácoknak és nem csak játszotok, de a műveltségét és a képességeit is fejlesztheted néhány rendkívül egyszerű játékkal, melyekhez semmilyen eszközre nincs szükségetek.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Olvasd le a környezeted

Ez a játék az alsó tagozatosok nagy kedvence szokott lenni. A lényege, hogy az út mellett feltűnő óriásplakátokat, táblákat, illetve minden egyéb feliratot ki tudja gyorsabban leolvasni. Ha több gyermeked van, akkor egymással versenyezhetnek, ha egyke az utód, akkor veled. Tanító koromban ez a játék egy Budapest-Debrecen távot érzésre fél órára lerövidített, jó szívvel ajánlom.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Szólánc

Ez sem egy új játék, mondasz egy szót és a másiknak a kimondott szó utolsó betűjével kell egy újabb szót mondania. Míg az előző játék a reflexnek és az olvasásnak szolgált, ez a szókincset is fejleszti. Akár témakörökben is játszhatjátok és csak a gasztronómia világában használatos szavakat lehet mondani, vagy csak mesehősöket, ezt nektek kell kitalálni. Arra figyelj, hogy gyermeked érettségi és műveltségi szintjének megfelelő szavakat használj, lehetőleg kerüld az idegen szavakat, kifejezéseket.

Barkóba

Személyes kedvencem volt ez a játék gyermekkoromban, ezt játszottuk a legtöbbet édesanyámmal. Néha addig nyüstöltem anyukámat ezzel a játékkal, hogy egész egyszerűen elaludtunk a fáradtságtól barkóba közben. Itt is arra figyelj, hogy neked ne a Pitagorasz tétele jusson eszedbe, ha 8 éves a gyermeked. Gondolj arra, hogy egyszerűbb megfejtésekkel is mennyit tanulhat a csemete, illetve fontos neki a sikerélmény is.

Jó utat, jó játékot!