Otthon

Hol a legolcsóbb? – A Google már azt is megmondja

Nem fognak azért tönkremenni az árukereső oldalak sem, csak csipkedniük kell magukat.

Lehet, hogy lemaradtam pár körrel a világ forgásáról, de én bizony még nem hallottam a Google Vásárlásról. Ha valami meghatározott dolgot szerettem volna venni a neten, akkor beírtam a nevét és mellé az ár szót. Természetes volt, hogy ilyenkor megjelentek az Árukereső, az Árgép és hasonló oldalak, legalább tíz.

A Google idáig is megjelenítette, hol, milyen feltételekkel tudok beszerezni egy-egy árufajtát, de ezzel olyan sok zűr volt, hogy az Európai Unió egy bizottsága 750 milliárd forintnyi büntetéssel sújtotta. (Csak, hogy tudd, ez akkora pénz, hogy meg lehetne belőle építeni azt a Budakeszi-Zugló híd kiváltó Duna alatti közúti alagutat, amelyet az 1920-as évek óta ajánlanak a szakértők.)

Mostantól, ha például egy bizonyos futócipőt keresel, a Google úgy sorolja a találatokat, hogy első helyen szerepel majd a legolcsóbb beszerzési lehetőség. Idáig az volt elöl, amelyik firma a legtöbbet fizette a Google-nak, vagy a legtöbben keresgéltek nála.

00a_shutterstock_630313736_resize

Ez nagy változás, és nem ment könnyen, hogy harminc országban is elérhetővé váljon az ár szerinti sorolás lehetősége. Most már nálunk, a szlovákoknál és a románoknál is így kereshetsz valamire.

Az világos, hogy a gyártóknak nagyon jó ez a változás, mert akár egyharmaddal is nőhetnek eladásaik, mindegy, hogy ágynemű vagy bicikli a termékük. Elméletileg a megszokott webáruházainknak sem kell bedobni a törölközőt, de egészen bizonyosan új szerződést kell kötniük a Google-lal, és alaposan át kell dolgozniuk a terméklistáikat a kereső szempontjai szerint. Mivel egy-egy ilyen áruház katalógusa sok ezer tételt tartalmazhat, nagy munka előtt állnak.

És, persze, jó nekünk is.