Életmód

Ezeken a napokon ne nézd meg Az oroszlánkirályt

Megváltozik a női agy aktivitása a menstruációt megelőző egy hétben, ez okozza az általában jelentkező hangulatváltozást és idegességet – ezt derítették ki a Jeruzsálemi Héber Egyetem (JUHI) kutatói.

Mind ismerjük a premestruációs szindróma (PMS) tüneteit: ezeket a szülőképes korú nőknél, a menstruációs periódust megelőző néhány napban a testben bekövetkező hormonális változások idézik elő. Szakértők próbáltak rájönni, hogy mi is okozhatja ezekben a napokban a nők esetleges idegességét és negatív érzéseit.

Fotó: pixabay.com/laptop

Fotó: pixabay.com/laptop

Amint a Psychoneuroendocrinology című szaklapban kifejtették, a menstruációt megelőző héten a nők agya másként értelmezi a tapasztalatokat, és emiatt kevésbé élveznek olyan dolgokat, amelyek egyébként jó érzéssel töltik el őket. Húsz egészséges, 20 és 30 év közötti férfi és nő vett részt a kapcsolódó kísérletben. Nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami befolyásolhatta volna hangulatukat és agyi működésüket. A csoport női tagjainak a menstruációjukat megelőző héten a kutatók vidám és szomorú jeleneteket mutattak nekik egyes filmekből, például Az oroszlánkirályból.

Fotó: iStock.com/LittleBee80

Fotó: iStock.com/LittleBee80

Az eredmények szerint a nők agya különbözőképpen interpretálta a filmrészleteket, még a vidám jelenetek sem nyújtottak örömet nekik. A férfiak ellenben élvezettel nézték ezeket.

A menstruációt megelőző héten tehát jelentős különbségek tapasztalhatók az észlelés folyamatában és az érzések megtapasztalásában – sommázhatók a tudósok által tett megfigyelések.