Otthon

Árnyéktűrő növényeink

Az árnyékot az erdőkből, erdős vidékekről származó növények bírják a legjobban. Ezek a vastag lombtakaró alatti sűrű árnyékban érzik jól magukat, de kiskertjeinkben, erkélyeinken is megélnek.

Kertjeink, erkélyeink, vagy csupán ablakpárkányukra tett virágládáink egyik legjellemzőbb problémája az árnyék. Sokan azt gondolják, hogy ilyen helyen semmi nem él meg, ami pedig mégis az unalmas és virágtalan. Ez azonban nincs így, az árnyék éppen, hogy izgalmasabbá teszi a kertet.

shutterstock_407318689

Az erdők félhomályában néhány növény úgy próbál életben maradni, hogy elkerüli az árnyékot. Egyszerűen kinő belőle a fény felé. Ilyen növény a szellőrózsa, vagy az angol kékcsengő. Ezek a növények tavasszal bontanak virágot, még mielőtt a fák lombot eresztve beárnyékolják őket.

shutterstock_70258915

Azonban vannak olyan növények is, amelyek alkalmazkodtak a gyenge fényviszonyokhoz, ilyen növény az árnyliliom, a tűzeső, a szívlevelű bőrlevél, és a japán acsalapu. Sok növény, például a kislevelű vanília, vagy a törpe lonc apró, jelentéktelen termésével takarít meg energiát.

Ezek a növények hatalmas mennyiségű klorofilt tárolnak, hogy minden napsugarat feldolgozhassanak, ezért leveleik általában mélyzöld színűek és fényesek, amilyen a medveköröm, vagy a bogyóspuszpáng