Konyha

Mi is az a csatni?

A népszerű ázsiai szósz hazánkban is gyorsan elterjedt és sokak kedvence lett.

Sokszor a gasztronómiában is igaz, hogy az egyszerű dolgok nagyszerűek. A csatni esetében is erről beszélhetünk, hiszen semmi furfangos konyhatechnikai megoldást nem igényel ez a fűszeres szósz, pusztán – mint minden étel –, jó alapanyagokat kíván. A csatni őshazája Ázsia déli része és legjobb benne, hogy számtalan módon elkészítheted az ízlésednek és a fantáziádnak megfelelően.

Chutney-ként írva is találkozhatsz vele. Tulajdonképpen nem más, mint egy zöldség- vagy gyümölcslekvár, ami lehet savanyú, csípős és édes is, ahogy írtam, ez csak rajtad múlik. Én legutóbb csípőset készítettem és félkemény sajtot mártogattunk bele, nagy sikere volt. Édesen leginkább kalácsra szoktam kenni, savanyú és csípős változatát grillezett húsokhoz ajánlom, illetve pitával, naan kenyérrel együtt az igazi. Az alapja a legtöbbnek hagyma, olaj, ecet és cukor (helyette használhatsz nyírfacukrot, eritritet).

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com