Konyha

Már mesterséges ételillatot is vásárolhatsz

Ahogy minden ételhez, élelmiszerhez tartozik egy szín, egy forma, úgy egy illat is. Az ételillatok egy része már kapható is.

Egy ételnél legalább olyan fontos az íze, mint az illata. A tudósok azt mondják, a memóriánkban a legjobban ez a két dolog rögzül. Gondolj csak bele, hogy képes vagy felidézni, amikor először ettél a nagymamád kedvenc sütijéből, és amikor ezt az ízt újra felidézed, a lelki szemeid előtt időutazás zajlik le. Pontosan látod magadat kívülről, ahogy kisgyermekként ott vagy a nagyi mellett, aki szívét, lelkét beletette a süteménybe. Ha csak hasonló illatot megérzel, mint amilyen ennek a sütinek volt, máris a kedvenc jut róla eszedbe.

Egyszerűen imádjuk a jó illatokat, például reggel a frissen lefőzött kávéét, a reggelire készített tojásét és még hosszasan sorolhatnám. Én például nagyon szeretem a vásárokon, a gasztronómiai fesztiválokon azt az illatkavalkádot, melyet a büfékocsik mellett sétálva érzek, ilyenkor gyakran játszom azt, hogy megpróbálom kitalálni, hogy éppen mi készül.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Egy amerikai céget mindenki bolondnak gondolt, amikor bejelentették, hogy ételillatú légfrissítőket fognak árulni. Azonban a cég sikere rácáfolt a kétkedőkre. Poo-Pourri nevű vállalat taco illatú légfrissítőjét elkapkodták a boltokból, melyben a mexikói konyhára jellemzően bor, és hagyma illat mellett citrusos szagú. Ki tudja, lehet, hogy nemsokára itthon kürtöskalács, esetleg palacsinta vagy kávéillatot is vásárolhatunk az üzletekben.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com