Egészség

Itt a strandszezon, számíthatsz egy csomó kellemetlen tünetre

A legtöbb nő pontosan tudja, hogy miről van szó. Különösen strandszezonban elég gyakori probléma.

Igen, a húgyúti fertőzésről van szó. Tünete a gyakori vizelési inger, a pisilés közben jelentkező égő, csípős érzés. A vizelet olykor véres, nagyon kellemetlen és olykor veszélyes is lehet, ha a fertőzés átterjed a vesemedencére.

shutterstock_640923802

A fertőzést a húgycsőbe került baktériumok okozzák. A kórokozók elérik a hólyagot, annak belsőfalán megtelepszenek, szaporodnak és gyulladást okoznak. A pisilés visszatartása, és a kevés folyadékbevitel növeli a fertőzés veszélyét. De a helytelen popsi törlés (elöröl hátrafelé a helyes) is okozhatja.

Úgy küzdhetünk ellene, ha óránként megiszunk legalább egy nagy pohár vizet, azért, hogy a húgyutakból kimossuk a baktériumokat. Nagyanyáink sok petrezselyem fogyasztását javasolták. És igazuk volt. Ugyanis a petrezselyem kitűnő vízhajtó.

S vannak egyéb gyógyító élelmiszerek. Elsősorban a vörös és a fekete áfonya, ugyanis a bennük lévő csersavak megakadályozzák baktériumoknak a húgyutak nyálkahártyáján való megtapadását és ezzel a fertőzést is. De jó megoldás az élőflórás joghurt fogyasztása is, mivel a benne lévő hasznos baktériumok gátolják a fertőzést okozó baktériumok szaporodását.

Mivel azonban a fertőzés könnyen átterjedhet fontos szervekre, ajánlatos orvost felkeresni, aki a megfelelő antibiotikumot felírja.