Te + Én

Párkapcsolati krízist okozhat a gyerek születése

Olyan sokszor azt hallani, hogy megszületett a gyerek és szétmentek a párok. Miért törvényszerű, hogy a gyerek érkezésével megváltozik minden? És mi dönt arról, hogy melyik kapcsolat éli túl, és melyik roppan bele?

„Pedig addig olyan szépen éltek!”„Milyen szép pár volt!” – az ehhez hasonló mondatok gyakran elhangoznak az emberek szájából, mert hajlamosak vagyunk a látszat szerint ítélni. A szomszéd, vagy egy távoli rokon sosem lát bele az életünkbe, és persze jobb is. Viták, veszekedések mindenhol előfordulnak, csak a legtöbb esetben a felek meg tudják oldani.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Minden életszakasz más és más probléma elé állít. Ismerek olyanokat, akiknek az esküvőszervezés vetett véget a kapcsolatuknak, megint másik 8-10 év együttélés után összeházasodtak, majd egy év múlva elváltak. És olyan párok is akadnak – nem is kevés – akik bár szerették volna, hogy legyen gyerekük, és lett is, de a kapcsolatuk erre ráment.

Párkapcsolati szakértők szerint a gyermek születése egy tipikusan olyan akadály, amit nem mindegyik házasság él túl. És mielőtt azt mondanád, hogy persze, mert ő vagy én megváltozott. Nem, mind a ketten változtatok. Sok férfi arra panaszkodik, hogy az apás szülés megviselte, lelkileg. Miért ne lenne ez lehetséges? Szegénynek lehet fogalma sem volt róla, mi vár rá egy szülőszobában? Ahogyan lehet a nőnek sem, de mások vagyunk.

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

Az anyukáknak meg kell küzdeniük a hormonokkal, a túlsúllyal, a szoptatással, a nem alvással és még megszámolhatatlan új helyzettel. Amire előtte azt sem tudta a nő, hogy miként készüljön fel. Persze, lehet azt mondani, hogy ezt más is megcsinálta, neki miért nem sikerült?

Nincs rá jó válasz. Az anyaság és a feleség közötti egészséges egyensúlyt nem mindenki képes megtalálni. A férfiak elvesztik a feleségüket, mert ők nem egy anyát akarnak maguknak, a gyereküknek viszont igen. Vagyis az egyensúly borulása őket is veszélyezteti. Megszűnik az intimitás, vagy kevesebb lesz, vagy csak átalakul, de mindenképp változik. Számtalan kérdés, és ha nem beszélik meg a felek, akkor tényleg borul az addigi csoda lét. A kommunikáció a kulcsa ennek a problémának is, csak senki ne féljen szembe nézni vele.