Egészség

Visszérkezelés műtét nélkül

Sajnos nem csupán kozmetikai probléma, amikor a láb felületi visszerei kitágulnak és kanyargós, vastag, kék kötegekben kidagadnak.

A visszeres láb érzékeny, és fájdalmas lehet. Olykor viszket is, bár ezek a tünetek általában enyhék. A duzzadt erek körül a bőr gyakran görcsössé válik, foltokban láthatóvá válnak a pókhálószerűen kitágult hajszálerek a bokán és a combon.

shutterstock_1334766263

Legalább kétszer annyi nő szenved ettől, mint férfi. A problémát az érfalak gyengesége okozhatja, illetve az, hogy a vénákban lévő billentyűk hibája következtében a vér pangani kezd a kitágult visszerekben. A visszértágulat oka lehet a vénák falának öröklött gyengesége, túlsúlyosság, a mozgásszegény életmód és az idős kor is.

Bár ma már műtéti úton, korszerű orvosi technikákkal a visszérműtét rutin beavatkozásnak számít, érdemes megpróbálni egyszerűbb dolgokat. Bizonyos gyümölcsök fogyasztásával mérsékelhetjük panaszainkat. Az ananászban lévő fehérjebontó enzim, a bromelin például csökkenti a bőrt görcsössé tévő fehérjeszerű fibrinlerakódást a tágult erek körül.

Minden olyan gyümölcs és zöldség, amely magas C vitamin tartalmú erősíti az erek falát, elhárítja az ereket gyengítő oxidáció okozta károsodást. Az avokádóban és olívaolajban lévő tannin vegyület erősíti a hajszálereket, ezáltal járulnak hozzá az erek épségéhez