Konyha

A konyhai higiénia legfontosabb pontjai!

Ha az alábbi pontokat betartod elkerülheted a leggyakoribb élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

Azt hangsúlyozni sem szükséges, hogy milyen kiemelten fontos terület a világ minden táján az élelmiszerbiztonság. Többek között ezért is döntött úgy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), hogy június 7-e legyen az Élelmiszerbiztonsági Világnap, melyet tegnap rendeztek meg első alkalommal. Mivel minden élőlénynek, így nekünk embereknek is szükségünk van táplálékra egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények közül, mikor és mennyi élelmiszerhez juthatunk hozzá.

A világnapon közreadták a SafeConsume szakemberei a nemzetközi vizsgálatuk eredményeit. A megállapításaik szerint a nem megfelelő higiénia, legyen szó az élelmiszerek tárolásáról, előkészítéséről okozza a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést, ám egy 5 pontos rendszerben összefoglalták, hogy mit kell tenned akár a saját konyhádban, hogy elkerüld a betegségeket, fertőzéseket.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

1. Ne készíts ételt betegen (csak legkorábban 48 órával a tünetek elmúlása után)!

2. Otthon és utazás során is gondolj rá, hogy a csirkét, húspogácsát, tojást, vagy tojás felhasználásával készült ételeket, illetve kagylót, osztrigát és az étel-maradékokat mindig jól átsütve fogyaszd!

3. Alaposan mosd el és fertőtlenítsd a nyers hússal, húslével, nyers tojással vagy földdel érintkező konyharuhát, bevásárló táskát, eszközöket és munkafelületeket, majd munka után a kezedet is alaposan mosd meg!

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

4. Mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket, különösen abban az esetben, ha nyersen fogyasztod őket!

5. Az élelmiszereket tartsd hűtőszekrényben, ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét (0-4°C legyen), és tartsd be a fogyaszthatósági időt!