Életmód

Sokszor nehéz megkülönböztetni a hamis gyógyszert az eredetitől

A magyarok többsége patikából, egy kisebb része pedig drogériából szerzi be a szükséges gyógyszert. Az interneten rendszeresen vásárlók negyede, míg az egyáltalán nem vásárlók 60 százaléka tart a hamis gyógyszertől, a lakosság közel egytizede viszont még csak nem is hallott arról, hogy léteznének ilyenek.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hamisítás elleni világnap alkalmából megrendezett közös sajtótájékoztatóján ismerették annak a felmérésnek az eredményeit, amely a lakosság gyógyszerhamisítással, valamint az illegális gyógyszer-kereskedelemmel kapcsolatos ismereteit és attitűdjeit vizsgálta.

Fotó: iStock.com/supitchamcsdam

Fotó: iStock.com/supitchamcsdam

Ezerféle úton jutunk gyógyszerekhez

Kiderült, hogy a válaszadók 95 százaléka a gyógyszertárból szerzi be orvosságát, ugyanakkor a termékhez nem engedélyezett weboldalakon vagy ismerősön, rokonon keresztül is több mint 10 százalékuk jut hozzá. Divatos a piaci gyógyszerbeszerzés, az internetes és fizikai piacokon pedig a betegek 6 százaléka vásárol gyógyszert. Közel minden negyedik interjúalany vásárolt már gyógyszert internetes forrásból, ugyanakkor érdekes adat, hogy 17 százalékuk még csak nem is hallott arról, hogy akár innen is be lehet szerezni.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha azt gyanítod, hogy a vásárolt vagy vásárolni kívánt gyógyszer hamis, jelentsd a hamisgyogyszer@ogyei.gov.hu e-mail címen.

Mindössze minden negyedik válaszadó látott már olyan hirdetést, vagy weboldalt, amelyről azt gyanította, hogy illegálisan kereskedik gyógyszerrel. Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem GYTK Gyógyszerészeti Intézetének docense az eseményen azt mondta: az online térben a fogyasztók többségének még mindig komoly nehézséget jelent a biztonságos és a bizonytalan minőségű termékeket forgalmazó honlapok megkülönböztetése. Ebben nyújthat biztos pontot az, hogy a legálisan gyógyszert áruló patikák megkülönbözetett logóval vannak ellátva.

Egyedi kódok segítenek az eligazodásban

Míg korábban a gyógyszerek eredetiségét laboratóriumi vizsgálatok nélkül csak a csomagolás szemrevételezésével lehetett megállapítani, addig február óta az eredetiséget manipulálás elleni eszköz és egyedi kódok garantálják. Aggodalomra hazánkban ettől függetlenül sem lenne ok, mivel a gyógyszerellátási lánc hagyományosan erősen szabályozott, a biztonsági elemek bevezetése csak tovább erősíti az uniós szinthez képest amúgy is magas hazai gyógyszerbiztonságot.