Otthon

Amikor savakkal teli esők marják szét a környezetünket, tenni kéne valamit

Szoktál kirándulni? Nyáron magas hegyen, erdőben járni? Télen síelni? Ha igen, biztosan láttad az elszáradt fákat, kidőlt fenyőket, széltördelte ágakat.

S tudod e, hogy mi okozza ezt a pusztítást? Nos, általában is a környezetszennyezés. Konkrétan a savas esők.

shutterstock_92585014

A savas eső persze lehet más csapadék is, köd, esetleg hó, mely bizonyos mennyiségű kén-és salétromsavat tartalmaz, és hatalmas pusztítást visz végbe a természeti környezetben. Megfosztja a talajt olyan létfontosságú tápanyagoktól, melyek lehetővé teszik a a növényzet fejlődését. Tavak és folyók ezreit szennyezi. Halak millióinak pusztulását okozza.

Hogy mi okozza?

shutterstock_134698796

Az elsődleges oka az ipari légszennyeződés. A kohászat, a gázkitermelés, az erőművekben, gyárakban, autókban keletkező ás a légkörbe kibocsátott szennyező gázok. A kén és nitrogén-dioxid bekerül a levegőbe, ahol a napfény hatására reakcióba lép a vízzel és az oxigénnel és savakat, sókat hoz létre. Amikor a nedves légtömegek a Föld légkörébe jutva összekeverednek ezekkel szennyező anyagokkal, létrejön a savas eső.

Egyébként az épületeket sem kíméli a savas eső. A rézből, márványból, mészkőből, homokkőből és gránitból készült épületeket is fokozatosan szétrágja. Egyre több műemlék is erre a sorsa jut.