Otthon

Ezek a szobanövényeink a legjobb légtisztítók

A NASA kutatásai szerint a szobanövények hatékonyan tisztítják meg a légmentesen lezárt űrkabinok belső levegőjét, miként otthonainkat is.

A növények ugyanis a fotoszintézis folyamán eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, helyette oxigént és vízpárát bocsátanak ki. Vannak olyan szakemberek, akik egyenesen azt állítják, hogy a növények ártalmas gázokat is képesek kiszűrni, a leveleiken lévő apró pórusokon keresztül.

 shutterstock_702959287

Ennek a felfedezésnek különösen azokban a terekben van jelentősége, ahol a szinte légmentesen elzárt, tökéletesen szigetelt épületekből nem tudnak távozni az olyan szennyező anyagok, mint a formaldehid, a benzol, a trikolor-etilén, vagy az ammónia.

A NASA kutatói azt is megállapították, hogy bizonyos növények különösen hatékonyan teszik ezt. Például aranypálma, vagy a datolyapálma. A légtisztításban jeleskedő növények közé tartozik még a borostyán, a szobapáfrány és a filodendron, a gerbera, a vitorlavirág és a krizantém is.

A lakásban elhelyezett növényekkel azonban egészségügyi kockázatot is vállalunk. Mivel nedves talajukban elszaporodhatnak a penészgombák és más mikroorganizmusok, ezek pedig irritáló hatásúak lehetnek, különösen az allergiások számára, ezért a növények talaját érdemes rendszeresen ellenőrizni, és időnként friss földdel ellátni vagy egészen átültetni.