Szerelem

A férfiakat is aggasztja a biológiai óra

A férfiak is aggódnak amiatt a bizonyos biológiai óra miatt, de nem a nőket féltik, hanem saját magukat. Mert bizony, a pasiknak is ketyeg a nemzőképességi idő.

Az Otagoi Egyetem egyik kutatása a férfiak életkora és a spermiumok minősége közötti összefüggéseket vizsgálta. Az orvosok közel 94 000 pácienst vizsgáltak meg mintegy 30 országból. Azért csak a férfiakat vizsgálták, mert a nőknél ez a terület már nem mutat újdonságot. Tudják – ahogyan a hölgyek is –, hogy a kor előrehaladtával a petesejt elöregszik, a nők nehezebben lesznek terhesek, nehezebben tudják kihordani a magzatot, és a szülés is nehezebb.

Fotó: iStock.com/Kate_Maleva

Fotó: iStock.com/Kate_Maleva

Hogy mi a helyzet akkor a férfiakkal? A kutatók arra jutottak, hogy az erősebbik nem gyermeknemzési képessége sem tart örökké – legalábbis a gyermek egészségét károsító következmények nélkül. A biológiai óra pedig még gyorsabban pöröghet, ha a férfiak nem törődnek egészségükkel. A felmérés tanulsága szerint már 35 év fölött jelentős mértékben romolhat a férfi megtermékenyítő képessége.

Éppen ezért gyermekvállalás előtt érdemes, nem csak a nőknek, hanem a férfiaknak is kicsit nagyobb figyelmet fordítani az egészségre. Vitaminokat szedni, egészségesen táplálkozni, sportolni, és főleg elhagyni az alkoholt és a dohányzást. Persze rohanó világunkban egyre nehezebb betartani az egészséges diétát, de a sperma növelés folyamatának optimalizálása miatt nagyon is ajánlott.