Életmód

Valami tényleg nem stimmel Mona Lisa mosolyával

A szívből jövő és a színlelt öröm „vegyjelét” is leírták a tudósok. Te is könnyen megállapíthatod, hogy az őszinte öröm jelét látod-e valaki arcán.

Szinte biztosan „erőltetett” a mosolya Leonardo da Vinci híres Mona Lisájának – állapította meg három idegkutató, akik szerint a reneszánsz polihisztor szándékosan festhette meg ilyennek modellje arckifejezését. A Londoni Egyetem Szent György orvosi karán dolgozó Lucia Ricciardi és két kollégája, Luca Marsili (Cincinnati Egyetem) és Matteo Bologna (La Sapienza Egyetem) első lépésben egy függőleges vonallal megfelezték Mona Lisa száját és a két oldalt tükrözték, így kétféle szájat kaptak – írja a Medicalxpress.com.

Az kétféle mosolyt ábrázoló két képről megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a száj bal felét tükröző képen a mosoly boldognak, míg a száj jobb felét megkettőző képen kevésbé kifejezőnek, leginkább semlegesnek vagy szomorúnak tűnik. Vagyis Mona Lisa mosolya aszimmetrikus.

Budapest, 2009. február 5. Leonardo da Vinci: Mona Lisa című festményének nagyfelbontású multi-színkép kamerával készített fényképe látható a VAM Design Centerben, ahol február 7-én kiállítás nyílik Da Vinci - A Géniusz címmel. A tárlat Leonardo da Vinci teljes életművét bemutatja, láthatóak többek között a művész tervei alapján épített gépek, találmányok, anatómiai vázlatok és híres festményeinek reprodukciói. MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Sokat elárul az ajak vonala

Neuropszichológiai elméletek szerint azonban ha egy mosoly aszimmetrikus, akkor általában nem őszinte: az őszinte, spontán, úgynevezett Duchenne-mosoly viszont szimmetrikus. Ilyenkor az arcvonalak is megemelkednek, ami Mona Lisa arcáról nem mondható el. Közelmúltbeli kutatások eredményei továbbá azt sugallták, hogy az aszimmetrikus mosoly a kétszínűség vagy a hazugság jele is lehet – írja az MTI.

A kutatók szerint Leonardo Da Vinci már több száz évvel azelőtt tisztában volt mindezzel, és a mosoly szándékosan lett aszimmetrikus. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a mester miért festette ilyennek.

Szóval Mona Lisa mosolya még rejtélyesebb mint valaha volt.