Konyha

Szeretem, ha fáj – Függőség vagy üzenet?

Valami megmagyarázhatatlan dolog miatt az étkezésben is szeretünk, sőt imádunk szenvedni, leginkább, amikor csípőset eszünk.

Az emberi agyban az élvezet és az averzió hasonlóan működik. Mindkettő az agytörzsön lévő idegeken alapul, dopamintermelő neuronokat használ, és az agykéreg hasonló területeit aktivizálja. Az agy felépítése is a két rendszer rokonságára utal, a kétféle ingerre felelő idegsejtek egymáshoz közel helyezkednek el és kapcsolatban állnak. A csípős ételek kóstolása ezek szerint nem más, mint a két rendszer párbeszéde, viszonylag büntetlen flört a fájdalommal. A majdnem bűnös élvezetek olyan határterülete ez, mint a horrorfilmek kedvelése kiegyensúlyozott lelkületű emberként.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A kapszaicin hatására a szervezetünk endorfint szabadít fel. Ez ugyanaz az anyag, ami izgalmi állapotban, komoly fizikai igénybevétel hatására vagy szex közben termelődik az agyalapi mirigyben, és eufórikus állapotot vált ki. Vagyis egyfajta természetes drog, amelyet a testünk termel. Részben ezért van az is, hogy a csípős ételek vásárlói hűségesebbek – kell az anyag, ha már egyszer rákaptak. Nem csoda, hogy a sokan a rabjává válnak, és egyszerűen muszáj erőset enniük, mert kell az az érzés. Ugyanezt idézi elő egyébként a mozgás, vagy hogy mást ne mondjak, a csokievés.
Sokan hiszik, hogy az erős paprika gyomorfekélyt okoz, ám erről kiderült, hogy pont az ellenkezője igaz: a gyomrot olyan váladék termelésésre készteti, amely védelmet nyújt számára különböző izgató anyagok, például savak, alkohol ellen. Továbbá: serkenti az emésztést, fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, amelyek az étel emésztését teszik lehetővé, sőt erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét: a felgyorsult anyagcsere miatt a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A cél tehát a gyorsulás. A lelki okai ugyancsak kapcsolódnak a lelassult állapothoz. Ha levertek, szomorúak vagyunk, vagy éppen unatkozunk, akkor jelentkezhet a csípős ételek lélekszintű kívánalma. Arra is figyelmeztet, hogy elfojtott szomorúság, bánat van bennünk, amit ki kell adnunk magunkból. Ha csípőset kívánunk rendszeresen, akkor az lehet a tudatalattink üzenete arra nézve, hogy változtatni kell, fel kell dobni az életet, kizökkenteni a megszokott kerékvágásból. Hiszen élni szenvedéllyel érdemes