Otthon

Óvatosan a rovarirtó szerekkel!

Ilyenkor nyár elején tombol a rovarszezon. Hangyák szaladgálnak titkos útjaikon, mely olykor konyhánkon keresztül vezet.

Darazsak építik fészküket, ha pechünk van, éppen ablakpárkányunk alá. A legyek is egyre szemtelenebbek, a szúnyogokról már nem is beszélve.

shutterstock_646741090

Nem mindenki bízik ilyenkor a hagyományos, természetes ellenszerekben. (Pedig azok is hatásosak) Inkább rovarirtó szerek után néz. Azonban tudni kell, hogy ezek nem veszélytelenek.

A rovarirtó spraykből illékony vegyületek szabadulnak fel, amelyek fejfájást, nehézlégzést szemirritációt válthatnak ki, még 24 órával a kifújás után is. Ezért, ha ilyen szereket használunk, állandóan hagyjuk nyitva az ablakot. Ennek persze az lesz a következménye, hogy hívatlan vendégeink újra meglátogatnak.

A rovarirtó szerekben gyakran megtalálható egy klórpirifosz nevű vegyület megtapad a műanyag felületeken és még napok után is fejfájást hányást, homályos látást is okozhat.

Ezért jobban tesszük, ha természetes szerekkel küzdünk a rovarok ellen. A hangyák például gyűlölik a levendulát. Ha pár csepp levendulaolajat az útvonalukra cseppentünk, hanyatt homlok menekülnek. De ha semmit sem csinálunk, néhány napon belül amúgy is elmasíroznak. Az illatos növények egyébként is távoltartják a berepülni vágyókat. Ezért is érdemes citromfüvet, bazsalikomot, levendulát az ablakpárkányon lévő virágládákba ültetni
.