Otthon

Tényleg veszélyes a légkondi?

A légkondicionáló berendezések elviselhetővé teszik a forró, párás napokat. Különösen mostanában van egy rendkívüli előnyük, de tény, hogy nem veszélytelenek.

Napjainkban, amikor az időjárás kezd a trópusi klímához hasonlítani, amikor szinte minden nap esik, és a melegedő levegő nehéz párával teli, a légkondik különösen hasznosak.

shutterstock_792864427

Ugyanis kicsapják a levegőből a vízpárát, ezáltal hűvösebb és szárazabb lesz általuk a levegő. A túlságosan meleg levegő persze nedvesség nélkül is számos egészségügyi problémát okozhat. Például hőgutát, amikor leáll az izzadás és a hőmérséklet magasra szökik. A szív és cukorbetegek, antihisztamint, béta blokkolót, vagy vízhajtót szedők különösen ki vannak téve a hőguta veszélyének. Néhány légkondicionált helyiségben eltöltött óra visszafordíthatja a folyamatokat.

Fotó: iStock.com/OlivierLeMoal

Fotó: iStock.com/OlivierLeMoal

A légkondicionáló egyúttal kiszűri a polleneket, gombákat, penész spórákat és a port is, amelyek asztmás, allergiás reakciókat válthatnak ki. De! A rosszul karbantartott légkondicionáló pontosan ugyanazokat a problémákat okozhatja, amelyeket egyébként megelőzni hivatott. Az elhanyagolt, piszkos szűrő a pollenek, gombák, penész spórák és baktériumok melegágya. Ezek pedig asztmarohamot okozó allergéneket, a szem, az orr, a torok irritációját, sőt még influenzaszerű megbetegedéseket is okozó mikroorganizmusok millióit juttathatják a szoba légterébe. Persze megfelelő karbantartással elkerülhetjük mindezt.

Havonta egyszer porszívózzuk ki a szűrőt, majd mossuk át szappanos vízzel. Mielőtt visszatennénk győződjünk meg róla, hogy megszáradt. Fertőtlenítő spray használatával távol tarthatjuk a szűrőtől a penészgombákat is.