Otthon

Hajóbaleset Velencében is

Amikor egy akkora hajó, mint egy hegy, nem tud megállni, akkor a szívverésed áll meg.

Pár nappal a budapesti hajókatasztrófa után, tegnap Velencében is baleset volt. Egy óriási turista cirkáló műszaki okok miatt nem tudott megállni, és berohant a kikötőbe, ahol nekiment egy másik hajónak.

Nézd meg a videót, és figyeld a kisebb hajó tetején szaladó embereket, hogy lásd az aranyokat a gép és az ember között. Nagyon kell meresztened a szemedet. A videó ijesztő és fájdalmasan ismerős.

Ugyanez a pillanat fent van a Twitteren is, alulnézetből, ahogy a rakparton sétáló emberek látták. A felvételen az a döbbenetes, hogy érződik rajta a „lefagyás”. Az, hogy az egész hihetetlen, hogy „ez nem történhet meg”, és hogy menekülni kellene, de nincs hová. Egy ekkora monstrum elől, hová?

Itt láthatod vérfagyasztó videót.

(Haláleset szerencsére nem történt – négyen sebesültek meg.)

Egy ilyen hajó valóságos hegy. Ahogy az első ilyen befutott Velencébe, azonnal kitört a heves ellenállás, hogy ezt nem szabad, ne jöjjön ide ilyen soha többé.

Nem csak fenyegető - valóban rombol. (Kép: Facebook)

Nem csak fenyegető – valóban rombol. (Kép: Facebook)

Azóta is áradnak a gigászi cirkálók. Volt népszavazás, volt önkormányzati döntés, olasz törvények, csak megvalósítható terv és pénz nincs. Hogy miért nem tiltják ki a hajókat azonnal? Hát, mert iszonyú gazdag turistákat hoznak a városba…

Az arányok: akkora, mint egy városrész. (Kép: Facebook)

Az arányok: akkora, mint egy városrész. (Kép: Facebook)

Igaz, közben pusztítják is azt. A házak ezer évvel ezelőtt nem olyan cölöpökre épültek, hogy az ilyen óriások által keltett hullámzásnak is ellen tudjanak állni.

De, hagyjuk a hullámokat. Az igazi veszteség, hogy eltűnt a velencei hangulat, az a varázslat, amiért az ember Velencébe látogat. Milyen romantika az, amikor egy se vége se hossza 15-20 emeletes hajó szabályosan betakarja a várost?

A laguna másik oldala csak a hajóról látható... (Kép: Facebook)

A laguna másik oldala csak a hajóról látható… (Kép: Facebook)

Egy óceánjáró horgonya alatt akarsz sétálni a szerelmeddel?

Mit mondjak? Addig menj Velencébe, amíg áll, amíg láthatod, vagy azt, hogy már rég nem érdemes odamenned, mert ami ott van, az csak az egykori csoda maradéka?

Lassan két hete, hogy a titokzatos graffiti alkotó, a világhírű Banksy is felbukkant a városban, sok jel szerint most is ott van.

Mi másról szólhatott volna első akciója, mint a várost széttipró hajókról. (Banksy titokzatos figura: arcát még nem mutatta soha az interneten, most is kalapja s az újság mögé bújik.)

Banksy, az újság mögött, azonnal ráérzett Velence nagy gondjára. (Kép: Facebook)

Banksy, az újság mögött, azonnal ráérzett Velence nagy gondjára. (Kép: Facebook)

Egy hete festette ezt a képet – egy csónakból – a ház falára, figyelmeztetésül…, hiába.

 

 

És ez, a művész hiábavaló figyelmeztetése is olyan szörnyen ismerős.

Hogyan lehetnék bizakodó?