Egészség

Az avokádó szinte már nem is élelmiszer, hanem gyógyszer

A krémes, zamatos avokádó párját ritkítóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokba és fitovegyületekben.

A táplálkozási szakemberek, kiemelt helyen ajánlják a fogyasztását. S bár sokan azért nem szeretik, mert azt hiszik, hogy túl sok egészségtelen zsírt tartalmaz, de ezt rosszul gondolják. Az avokádó sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely segít csökkenteni a „rossz” LDL koleszterin szintjét.

shutterstock_263066297

Ezen kívül van benne egy béta-szitoszterol nevű vegyület, amely megakadályozhatja a koleszterin felszívódását és enyhítheti a jóindulatú prosztata megnagyobbodást.

Nagyon sok rostot tartalmaz. Egyetlen avokádó fedezi a napi szükséglet 34 százalékát. Az oldható rostok csökkentik a koleszterinszintet, míg a nem oldható rostok jótékonyan hatnak az emésztésre.

Az avokádó kitűnő folsavforrás. Egyetlen zöldségben a napi szükséglet 14 százaléka megtalálható. Erről a B vitaminról feltételezik, hogy megvéd a ráktól, valamit a szív és érrendszeri betegségektől.

Glutation tartalma antioxidáns. Magas a magnézium és olajsav tartalma is, mely utóbbi segít csökkenteni a rossz koleszterint.