Gyereknevelés

Mi határozza meg gyermekünk jövőjét? (Második felvonás)

Többek között azt próbáljuk kideríteni, hogy a családi háttér, a veleszületett képességek, vagy a társadalmi környezet számít az utódok boldogulásánál.

Valahol ott hagytuk abba legutóbb, hogy bizony a gyermek képességei mellett igen is nagyon sokat hozzátesz a családi háttér, sőt egy rosszabb képességű utód esetén rendkívül meghatározó, hiszen erős motivációs és támogató hátteret jelenthet. Nyilván az lenne az ideális eset, ha nem csak jó eszű, de szorgalmas gyermekünk születik, akit mi kellő képen tudunk támogatni. Ám ez sem mindig jól sül el, mert azok a gyerekek, akiknek előre meghatározzák a jövőjét és ezt erőltetik velük, akár még sikeresek is lehetnek a szüleik által kijelölt úton, ám feltehetőleg boldogtalanok lesznek. Azonban a legtöbb esetben már a középiskola környékén kiderül ezeknél a gyermekeknél, hogy bizony nem ez az ő útjuk és gyakorta szenvednek, bukdácsolnak, ráadásul óriási nyomás alatt vannak, hiszen meg akarnak felelni a szüleiknek, akik pedig nem is értik, hogy gyermekünknek miért nem megy olyan jól a matek, hiszen nekik nagyon ment és hasonló dolgok.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A szülők másik nagy hibája, ha a saját álmukat erőltetik rá gyermekükre. Edzőként gyakorta találkoztam ezzel a jelenséggel, amikor egy apuka vagy éppen anyuka igyekezett élsportolót faragni csemetéjéből. A sportolást, a mozgás és a játék örömét egyenesen megutálták ezek a gyermekek pedig többüknek még tehetsége is volt, ám a szülői hozzáállás nem volt megfelelő.
Az egyik legjobb döntés, ha felismerjük gyermekünk képességeit, rájövünk, hogy miben jó, illetve mi iránt mutat érdeklődést és abban próbáljuk segíteni, terelgetni, hogy ez a két dolog összetalálkozzon. Ám ez sem garantált siker, hiszen ezernyi változó dönt gyerekünkről a óvónőktől egészen a felsőoktatási oktatókig, nem is beszélve a gyermekünk baráti köréről, az öt körülvevő társaságról, de erről majd legközelebb.