Otthon

Indítsd a hetet, mint egy párizsi nő

Ha igazán derűsen, bizakodva akarom kezdeni a hetet, akkor előkapom a párizsi receptet. Több zene, mint étel: több musette, mint croissant.

Őszinte leszek: minden országból irigylek valamit, és boldog lennék, ha egyet-kettőt meg tudnék honosítani nálunk.

Tudnék cserébe mit adni a többi népnek, mert úgy veszem észre, vannak olyan tulajdonságaink, amik feltűnően rokonszenvesek. Például az, hogy gyorsan lehet velünk mély barátságba keveredni. Vagy, hogy mindig van B, C és D ötletünk. Sorolhatnám.

De most arról van szó, amit hoznék Franciaországból. A reggeleket.

A harmonikamuzsikát, a leheletkönnyű reggelit. Ha erre ébredsz, két perc alatt átjár valami boldog szellő. Hallgasd csak.

Ez az a zene, amire már százötven éve indul a francia reggel. Egykor csak az utcán és bisztrókban szólt, ma már a rádiókban is, és jókedvre hangolja az embert.

Hozzá a létező legegyszerűbb párizsi reggeli: croissant egy kis mézzel vagy lekvárral, pár szem gyümölcs és kávé.

01_shutterstock_1152996191_resize

Persze ez egy nagy ország, és egészen mást reggeliznek északon, mondjuk, Lille környékén. És attól is függ a reggeli, ki mennyi idő múlva tud majd újra enni valamit. Ez az omlett-roló kiadós fogás, délig bőven elveri az étvágyat.

02_shutterstock_1383238958_resize

És persze a quiche – ami már nálunk is terjed – jó reggelire és tízóraira is.

03_shutterstock_606243011_resize

Délen minden más. Nem csak a táj, az éghajlat, a tempó, az illatok, hanem a reggeli is.

shutterstock_1300432894_resize

Szerencsére nem kell választanom a lehetőségek közül, mert elkészíthetem ezt is, azt is. Ha van rá energiám. Mert a francia ételek amilyen finomak, olyan strapás az elkészítésük. De ha szól közben a harmonika, akkor minden könnyebben halad.